Politiek

Bonusquote – Klaas Dijkhoff: ‘Als we iedereen willen helpen, dan valt het systeem hier om’

25-06-2016 11:16

“Er zijn mensen die zeggen: er zit geen einde aan onze barmhartigheid. Nou, in theorie niet. Het is niet zo dat ik denk na tien vluchtelingen, die elfde help ik niet, zoek het maar uit. Die wil ik ook helpen. Maar je bent wel beperkt, je kunt niet alles. En zeker niet allemaal tegelijk en ieder jaar. Je hebt ook de samenleving die we hebben, zoals die is. Die kan een hoop absorberen, maar als de culturele afstand groter is, moet je beseffen dat je daar tijd voor nodig hebt en dat we dat niet kunnen doen met heel grote getallen. Het gaat over draagkracht op de lange termijn.

Als je in Syrië gaat kijken, dan zie je alleen maar mensen van wie je denkt: die moet ik helpen. Allemaal. En ook als je denkt, we kunnen een beperkt aantal helpen, er is er altijd één meer. En dat is ook een mens. Als we iedereen willen helpen, dan valt het systeem hier om.”

 

Hij komt uit Brabant, is nog maar 35 jaar oud en heeft zo’n beetje de zwaarste portefeuille van het hele kabinet. Klaas Dijkhoff (VVD) laat zich door BN De Stem interviewen over zijn loodzware werk. (Blendle-link.)