Opinie

Bonusquote: Brendan O’Neill opinieert EU-elite helemaal de moeder

24-06-2016 12:20

“Want steeds meer voelen we ons als stemgerechtigden buitenspel gezet. We hebben officieel wel een stem en er zijn wel eens verkiezingen, maar de Grote Thema’s zijn in de laatste decennia van de politieke agenda gehaald. Ze zijn weggemoffeld, verstopt in de ondoordringbare spelonken van een Europese politieke arena zonder enige verbinding met het volk.

Het referendum veranderde dat. Eindelijk mochten we eens invloed uitoefenen die de toekomst van ons land en van de Europese Unie zou bepalen.

Het is precies vanwege de enorme impact van deze beslissing door het volk, dat de politieke en culturele elite met angst en beven heeft toegeleefd naar dit referendum. Politici en commentatoren hebben openlijk het referendum veracht. Ze hebben keer op keer betoogd dat het een monumentale vergissing was om de toekomst van de Europese Unie in de handen te leggen van ‘gewone mensen’.

Want gewone mensen, die kunnen niet nadenken en laten zich leiden door emotie. Gewone mensen, die hebben geen kennis van zaken. De EU is namelijk te gecompliceerd voor hen om te begrijpen, dus beter om het over te laten aan de wijze koppen… Dezelfde argumenten die generaties lang werden gebruikt om vrouwen het stemrecht te onthouden, werden ditmaal door de elite aangevoerd om het referendum bij voorbaat te bekritiseren.

De Britten hebben mogen ondervinden wat het betekent om als volk een werkelijk belangrijke keuze te maken. Dat zullen ze niet snel vergeten. En ze zullen ook niet vergeten dat dit democratische recht de politieke klasse heeft doen trillen van angst.

Vandaag kunnen we nagenieten – en dat is niet alleen omdat de uitslag mij bevalt. Dit is hoe het voelt om in een democratie te leven.”

 

Brendan O’Neill, die van Spiked-online, is een baas. Steeds. Maar. Weer. Nu weet u waarom. Hele powerrant in Knack.