Politiek

Meerderheid Nederlanders wil referendum over EU-lidmaatschap Nederland

20-06-2016 14:53

Een meerderheid (54%) zou zich graag in een referendum willen uitspreken over de vraag of Nederland in de EU moet blijven. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag in de week van het Brexit referendum. Mocht zo’n referendum er komen dan zijn de ondervraagden verdeeld over een mogelijke Nexit. Net geen meerderheid, maar wel bijna de helft (48%) vindt op dit moment dat Nederland de EU zou moeten verlaten. 45 Procent vindt dat we lid moeten blijven.

Het draagvlak voor een Nexit is het hoogst onder kiezers van de PVV (94%), SP (58%), 50Plus (63%) en niet- stemmers. Zij zijn ook het meest voorstander van het houden van een referendum juist om zich tegen het EU lidmaatschap te kunnen uitspreken. Volgens de voorstanders van een Nexit kost de EU ons veel te veel geld en kunnen we beter baas in eigen land zijn. De achterban van de meeste andere partijen is in meerderheid voor lid blijven van de EU: PvdA (68%), CDA (68%), D66 (85%), GroenLinks (82%) ChristenUnie (61%). VVD-stemmers zijn verdeeld: 47 procent is voor lid blijven en 45 procent wil uit de EU.

Brexit

Van 43 procent van de ondervraagden hoeft Nederland geen referendum te houden.Volgens de referendumwet is een referendum over een Nexit nu nog niet mogelijk, want die geldt alleen voor nieuw aangenomen wetten en verdragen. De referendumwet zou dus eerst aangepast moeten worden.

In het onderzoek werd ook gevraagd hoe de deelnemers tegen een eventuele Brexit aankijken. Net zoals in Engeland is hierover verdeeldheid. De meeste deelnemers (50 procent) zien het liefst dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de EU. Zij denken dat dit economisch beter is voor Europa én voor Nederland. Ook vrezen ze dat er meer landen zullen vertrekken als er één schaap over de dam is. Een groep van 37 procent is voorstander van een Brexit. Zij vinden het juist goed als Engeland er uit gaat, want dan wordt het voor Nederland ook gemakkelijker om uit te treden.