Achtergrond

Zo denkt politiek Den Haag over een NEXIT-referendum

15-06-2016 13:55

Volgende week stemmen de Britten in een BREXIT-referendum of Groot-Brittannië de Europese Unie wil verlaten. Steeds vaker wordt ook in Nederland het lidmaatschap van de EU ter discussie gesteld. In Trouw van afgelopen zaterdag pleitte Thierry Baudet van het Forum voor Democratie voor het houden van een NEXIT-referendum. Hoe denkt politiek Den Haag hierover? We maken een rondje langs de partijen.

Aan alle partijen is gevraagd of zij een NEXIT referendum zullen steunen. VVD, CDA, ChristenUnie en SGP zijn in principe tegen het houden van referenda en dus ook tegen een NEXIT referendum. Voorstanders van een NEXIT referendum zijn SP, PVV, 50PLUS, VNL en DENK. Voor de zekerheid is hen de vervolgvraag gesteld of ze de uitkomst dan ook zullen respecteren. Bij SP, PVV, 50PLUS en VNL is dat inderdaad het geval. DENK neemt een aparte positie in. Zij zijn wel voorstander van het houden van een NEXIT-referendum, maar zullen de uitslag ervan niet respecteren. Zij zien het meer als een uitgebreide opiniepeiling. Op grond van dit antwoord wordt DENK tot het kamp van de tegenstanders gerekend.

Bij de Partij voor de Dieren was helaas niemand beschikbaar om de vraag te beantwoorden. De PvdA heeft geen mening. Verrassend (of misschien toch niet zo verrassend?) is dat ‘referendumpartij’ D66 geen mening heeft. Ook GroenLinks heeft nog geen mening.

Alles op een rijtje

Als we alle meningen over het NEXIT referendum op een rijtje zetten, dan hebben we dus:

Voorstanders: SP, PVV, 50PLUS, VNL

Tegenstanders: VVD, CDA, ChristenUnie, SGP, DENK

Geen mening of geen antwoord: D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren

In de huidige Tweede Kamer betekent dit het volgende: 21 procent is voorstander van een NEXIT-referendum, 41 procent is tegenstander en 37 procent heeft geen mening. Volgens de peiling van Maurice de Hond van 12 juni zullen de verhoudingen in een nieuwe Tweede Kamer als volgt liggen: vóór 38 procent, tégen 35 procent en geen mening 27 procent.

Ter vergelijking: Bij de peiling onder de bevolking van  Maurice de Hond van 21 februari 2016 was 53 procent voorstander van een NEXIT-referendum, 44 procent tegenstander en had 3 procent geen mening.

Sleutel ligt bij ‘twijfelaars’ PvdA, D66 en GroenLinks

VNL heeft in maart een wetsvoorstel ingediend om een NEXIT-referendum te houden. Dit ligt momenteel voor advies bij de Raad van State. Of het referendum er komt hangt dus af van het antwoord van de Partij voor de Dieren en van het uiteindelijke oordeel van de ‘twijfelaars’ PvdA, D66 en GroenLinks. We mogen aannemen dat zij hun oordeel zullen vellen vóór de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.