Politiek

Koningin Wilhelmina gebruikte crystal meth

15-06-2016 16:14

Koningin Wilhelmina stond in haar Londense jaren bekend om haar grillige regeerstijl. Werd dit temperament veelal geweten aan het woest bruisende Russische Romanov-bloed in de adelijke aderen, oorzaak blijkt nu drugsgebruik te zijn. De vorstin gebruikte pervetine – een methamfetamine dat tegenwoordig bekend staat als crystal meth. De drug werd in de oorlog ook door soldaten gebruikt om vermoeidheid tegen te gaan.Dat valt te lezen in het deze week uitgekomen boek Geschiedenis van het ministerie van Justitie 1940-1945 van Marcel Verburg.

Historica Dorine Hermans, die verschillende boeken over het koningshuis schreef, noemt tegenover EenVandaag het middel ‘een gangbare pijnbestrijding in die tijd’. “Maar in feite gaat het om verdovende middelen.”
Hermans: “Toen ik er voor het eerst over las was ik heel verbaasd. Wat me nog meer opviel is dat niemand er op inzoomde.”
Zij vindt het drugsgebruik van Wilhelmina relevante informatie omdat het haar functioneren beïnvloed moet hebben. “Het heeft ook absoluut politieke gevolgen gehad, zeker in de oorlog toen de koningin veel macht naar zich toetrok.”

Lees ook

EenVandaag – Drugsgebruik Wilhelmina had invloed op regeerstijl