Politiek Buitenland

Brussel: EU neemt veel te langzaam vluchtelingen op

15-06-2016 14:33

De EU-lidstaten hebben de afgelopen vier weken 2280 vluchtelingen uit met name Griekenland en Italië opgenomen, een bijna-verdubbeling in een maand. Dit is een positief teken, maar het gaat nog te langzaam, vindt Brussel.

Dit zei EU-commissaris Dimitri Avramopoulus (Migratie) woensdag bij een presentatie van de stand van zaken in de vluchtelingencrisis. De ruim tweeduizend mensen zijn al door de asielprocedures heen en worden door andere lidstaten overgenomen voor vestiging in hun land.

Het akkoord tussen EU en Turkije, dat vluchtelingen uit Griekenland terugneemt, heeft geleid tot een sterke afname van de stroom bootvluchtelingen van Turkije naar Griekenland: van dagelijks 1740 tot sinds 1 mei gemiddeld 47. Voor elke teruggenomen vluchteling nemen de EU-lidstaten één Syriër uit Turkije over. Tot nu toe zijn op die manier 511 Syrische vluchtelingen in de EU terechtgekomen.

De stroom die via de centrale route een poging waagt Italië te bereiken, trekt daarentegen weer aan. De afgelopen vier weken waren het er 14.852.

Anp