Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Gezondheidszorg grootste zorg van Nederlanders

12-06-2016 09:50

Weer zien we geen verschuivingen van politieke voorkeur. We maken een heel stabiele periode mee. Ten opzichte van 8 weken geleden is geen enkele partij meer dan 1 zetel verschoven. Ten opzichte van 1 kwartaal geleden is geen enkele partij meer dan 2 zetels verschoven.

peiling-2016-06-12

Alleen bij een ingrijpende politieke gebeurtenis waarbij het imago van een of meer politici ingrijpend veranderd verwacht ik in de komende paar maanden verschuivingen. Dat zou ook het geval kunnen zijn rondom de verkiezing van een lijsttrekker bij de PvdA.

‘Waarover maakt u zich zorgen?

Wij herhalen 2 vragen uit het onderzoek 21minuten.nl van 10 jaar geleden. (pdf) Allereerst de vraag over welke onderwerpen men zich het meeste zorgen maakt. Bij 2 onderwerpen zien we een duidelijke stijging om 10 jaar: “Gezondheidszorg” is van 29 procent naar 41 procent gestegen en staat daarmee ruim op de 1e plaats. “Integratie” steeg van 28 procent naar 37 procent en staat daarmee op de 2e plaats.

Drie onderwerpen zijn in die 10 jaar duidelijk gedaald: “Kosten van levensonderhoud” daalde van 31 procent naar 22 procent. “Bereidheid inzet voor anderen” daalde van 22 procent naar 12 procent. “Onderwijs” daalde van 20 procent naar 12 procent.

21minuten

Het verschil in beantwoording afgezet naar de partij die men nu stemt is het interessants om te bekijken vanuit de rangorde van de 17 onderwerpen. Dan zien we duidelijk de verschillen in prioriteiten tussen de kiezers van de verschillende partijen. “Integratie” staat nummer 1 bij PVV- en VVD-kiezers. “Gezondheidszorg” staat nummer 1 bij CDA-, SP-kiezers en 50PLUS-kiezers. “Kloof tussen arm en rijk” staat nummer 1 bij PvdA-, D66- en GroenLinks-kiezers. (En vrijwel onderaan bij VVD-kiezers).

We zien dat “Criminaliteit” hoog staat bij de kiezers van VVD, PVV, CDA en 50PLUS en laag bij kiezers van PvdA, SP en GroenLinks. “Terrorisme” staat hoog op de lijst bij kiezers van PVV, VVD en CDA en duidelijk lager bij de kiezers van de andere partijen..