Achtergrond

Bilderberg: Nederlandse politici en koning Wim Lex op geheime conferentie

11-06-2016 17:46

De 64ste editie van de beruchte Bilderberg-conferentie vind dit jaar plaats in hotel Taschenbergpalais te Dresden. 130 participanten komen van 9 tot 12 juni samen om in het geheim wereldproblemen te bespreken. Hoofdthema’s zijn onder andere: migratie, Donald Trump, Rusland, cyber security, Brexit en geo-politiek.

Rondom hotel Taschenbergpalais hebben zich enkele honderden activisten verzameld die van mening zijn dat de Bilderberg-conferentie het democratische proces in de weg staat. Activist Christian Kohler: “We vinden dat politici en corporaties te dicht bij elkaar zijn komen te staan en bijeenkomsten als deze dragen daar aan bij.”

Nederlandse politici

Dit jaar schitteren ook enkele Nederlandse politici op deze mysterieuze bijeenkomst. Zo is Mark Rutte (VVD) van de partij, samen met Sharon Dijksma (PvdA). Eerder zijn ook Jan Peter Balkenende (CDA) en Alexander Pechtold (D66) gevraagd om de Bilderberg-conferentie bij te wonen. Ook Koning Willem-Alexander is uitgenodigd voor het elitaire feestje, vaste gast Beatrix is dit jaar echter thuis gebleven.

Naast politici worden jaarlijks ook (hoofd)redacteuren van invloedrijke media, directeuren van multinationals en de top van het bankwezen uitgenodigd om in alle beslotenheid te discussiƫren over actuele zaken.

Raadsels en mysteries

Maar wat doen onze Nederlandse volksvertegenwoordigers in het gezelschap van onder anderen Henry Kissinger en Ben van Beurden? Dat zal een raadsel blijven: het is voor de deelnemers namelijk niet toegestaan om ook maar iets van de inhoud met de buitenwereld te delen. In het verleden hebben de participanten zich altijd keurig aan de geheimhoudingsplicht gehouden.

Dit geheime karakter zorgt voor een omgeving waarin deelnemers dialoog met elkaar kunnen aangaan zonder de vrees te worden geciteerd.

Ondemocratisch

Activist Alexander Bessner doet zijn beklag over het gebrek aan transparantie: “De geheimzinnigheid heeft een hoop speculatie teweeg gebracht en hierover zijn dan ook de meest gekke complottheorieĆ«n te vinden op internet. Maar uiteindelijk gaat het om het ondemocratische karakter van de bijeenkomst. We willen graag weten wat onze volksvertegenwoordigers daar uitspoken.”

Degenen die zelf een keer willen deelnemen komen bedrogen uit want toegang tot de mysterieuze conferentie is alleen mogelijk op persoonlijke uitnodiging. De aanwezige politie en beveiliging zorgen ervoor dat niemand zomaar naar binnen kan glippen, en het Taschenbergpalais is omringd door tientallen politiebusjes.

Politie-intimidatie

Burgerjournalist Luke Rudowski van We Are Change zegt dat de politie hem heeft geprobeerd te intimideren door te dreigen met geweld: “Ik probeer gewoon mijn werk te doen als journalist maar ik voel me behandeld als een crimineel.”

 

DSC05872 lores DSC05867 lores DSC05861 lores DSC05851 lores DSC05845 lores DSC05834 lores DSC05755 lores DSC05751 lores DSC05675 lores DSC05645 lores DSC05602 lores DSC05541 lores DSC05534 lores DSC05518 lores