Politiek Buitenland

Saoedi-Arabië verwijderd van VN-lijst kinderbombardeerders na intimidatie door Saoedi-Arabië

10-06-2016 13:33

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties deed donderdag een verbijsterende mededeling aan de VN-leden: Ban Ki-moon liet weten dat hij genoodzaakt was om Saoedi-Arabië ‘tijdelijk’ van een door de Verenigde Naties opgestelde lijst met landen die bommen gooien op kinderen te verwijderen. Hij gaf daarbij gelijk toe dat er niks anders opzat omdat anders ‘de fondsen voor de VN op het spel staan’, zo meldt de site van NPR.

Op de lijst worden landen genoemd die veel kinderslachtoffers maken door hun oorlogsvoering zoals bijvoorbeeld bij bombardementen. Saoedi-Arabië zou verantwoordelijk zijn voor zeker 60 procent van bombardementen op scholen en ziekenhuizen waarbij al meer dan 2000 kinderen om het leven zijn gekomen.

Ban Ki-moon liet duidelijk doorschemeren dat hij onder druk was gezet door diverse landen die hebben gedreigd de geldkraan naar de VN dicht te draaien als Saoedi-Arabië niet van de lijst zou worden gehaald. Welke landen druk hadden gezet werd niet expliciet genoemd maar voor de hand ligt het dat dit Saoedi-Arabië en de coalitiepartners zelf zijn.

Volgens Ban Ki-moon is het risico voor een tekort aan fondsen te groot. “Miljoenen andere kinderen zullen dan daarvan het slachtoffer worden”, aldus de secretaris-generaal.

Direct na de schokkende mededelingen greep een afgezant van Saoedi-Arabië de microfoon om iedereen duidelijk te maken dat Saoedi-Arabië nooit zoiets zou doen. “Het is niet onze stijl, het zit niet in onze genen en het zit niet in onze cultuur om dreigementen en intimidatie in te zetten”, zo vertelde ambassadeur Abdallah al-Mouallimi aan de VN-leden. Wel gaf hij toe dat Saoedi-Arabië niet blij was op deze lijst te staan.