Politiek

Minister Van der Steur: Kamerlid Van der Steur heeft een grens overschreden

08-06-2016 18:44

“Voor de goede zuiverheid: het waren adviezen. Reflecterend had ik de grens daar moeten trekken en ik heb die overschreden.” Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) woensdagavond over de conceptbrief van het kabinet over de Teevendeal die hij in 2014 als Kamerlid voor publicatie van commentaar voorzag. De Tweede Kamer debatteerde woensdag met minister-president Rutte en Van der Steur over het tweede rapport van de commissie Oosting die onderzoek deed naar de Teevendeal.

Rol Rutte

De Teeven-deal is de afspraak die voormalig staatssecretaris Fred Teeven als officier van justitie maakte met een drugscrimineel. In de politieke nasleep ging van alles mis. Ook de rol van premier Mark Rutte werd aan de kaak gesteld. Rutte lijkt volgens de SP niet te hebben bijgedragen aan het vinden van de waarheid. Ook andere oppositiepartijen wilden meer over de rol van de minister-president weten.

‘Daar komt hoe dan ook gedonder van’

Van der Steur gaf maandag de conceptbrief vrij waar hij aan had meegeschreven. Het bleek dat hij als VVD-Kamerlid behoorlijke invloed had gehad op de brief van zijn voorganger en partijgenoot minister Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer. “Daar komt hoe dan ook gedonder van” en “Waarom dit niet verwijderen?”, tekende Van der Steur onder meer aan. Onbestaanbaar, vinden oppositiepartijen, omdat een Kamerlid de minister juist moet controleren en niet uit de wind moet proberen te houden.

Onderzoek naar email Van der Steur mislukt

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft op verzoek van de Tweede Kamer opdracht gegeven te kijken of de email-account van Van der Steur uit zijn periode als Kamerlid kan worden geopend. Eerder op de dag bleek dat Van der Steur meer wijzigingen in de brief heeft voorgesteld maar dat deze op het ministerie niet zijn terug te vinden. Aan het eind van het debat bleek dat de Dienst Automatisering de oude mail niet meer kan openen: drie maanden nadat Van der Steur Kamerlid af was, is de back-up gewist.

Uiteindelijk bleek het een glas-plas debat, zelfs de PVV had geen zin in een motie van wantrouwen. Hoe nu verder? Feit is dat er (tot voor kort) veel is misgegaan op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Oppositie en coalitie houden hun hart vast maar geven Van der Steur voorlopig de kans op zijn departement orde op zaken te stellen.

Lees ook

Oh ironie: Commentaar van Van der Steur op concept-brief Teevendeal is zoek