Opinie

Van der Steur pleegt politieke zelfmoord om Rutte te redden

07-06-2016 11:36

In dossier Teeven-deal wordt het net rondom Mark Rutte steeds nauwer. De conceptbrief die minister Van der Steur vandaag openbaar maakte moet dan ook worden gezien als een poging om in het debat over de Teeven-deal van aankomende woensdag alle aandacht naar Van der Steur te laten gaan en Mark Rutte uit de wind te houden.

Mark Rutte komt in de Teeven-deal steeds verder onder vuur te liggen. Waarom heeft hij bezwaar gemaakt tegen de integere Cees Vendrik als onderzoeker en werd Oosting op die plek gezet, die wederom concludeerde dat er geen doofpot is? Waarom heeft Rutte als minister-president bij voortduring geen regie genomen in deze politiek gevoelige kwestie?

Aangeschoten wild

Minister Van der Steur heeft in de korte tijd dat hij minister is al zoveel blunders begaan dat hij moet worden beschouwd als aangeschoten wild. Na de verkiezingen zal hij dan ook zeker niet in een volgend kabinet worden opgenomen. Het laten struikelen van Van der Steur is vanuit VVD-optiek een gemakkelijk offer.

Opstelten moest aftreden vanwege zijn optreden in de Teeven-deal. Het was al bekend dat Van der Steur destijds als Tweede Kamerlid onvoldoende afstand tot de minister hield en hem adviseerde over de inhoud van brieven die aan de Tweede Kamer werden verzonden. Dinsdag geeft Van der Steur een conceptbrief vrij met commentaar van hemzelf, waaruit blijkt dat hij adviseerde om bepaalde informatie aan de Tweede Kamer te onthouden. Dit is politieke zelfmoord.

Offeren

Van der Steur zal tijdens het debat over de Teeven-deal woensdag dan ook zwaar onder vuur komen te liggen. Wat precies de bedoeling is van de VVD.

Alle ballen op Van der Steur betekent geen ballen op Mark Rutte.