Politiek

Kwart zorgbestuurders vult nog altijd schaamteloos hun zakken

04-06-2016 10:59

Zeker een kwart van de zorgbestuurders verdient nog altijd boven de balkenendenorm. Dat is weliswaar minder dan vorig jaar, toen het nog een derde betrof, maar voor vakbond FNV nog altijd te veel gezien de bezuinigingen in de zorg.

Ook blijkt uit onderzoek dat de hoogste ontslagvergoeding in jaren is betaald aan de voormalig directeur van zorginstelling Driezorg in Zwolle. Hij kreeg een bedrag van 426.113 euro mee naar huis, ruim 5,5 keer zoveel als het maximum in de wet normering topinkomens.

Dit blijkt zaterdag uit de zesde editie van de ActiZ50, een overzicht van hoe de top van de ouderenzorg omgaat met het beschikbare geld in de sector. “We zien dat bestuurders nog steeds een topinkomen hebben” zegt Sarah Dobbe van FNV Zorg & Welzijn. “Tegelijkertijd hebben duizenden mensen in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen hun baan verloren. Ook verloren kwetsbare ouderen hun zorg en veel zorgmedewerkers die wel hun baan behielden, hebben wederom fors op hun arbeidsvoorwaarden moeten inleveren.”

De topsalarissen en gouden handdrukken worden volgens FNV allemaal van het zorggeld betaald. “Het kan niet zo zijn dat er nog steeds topsalarissen worden verdiend, terwijl de zorg in verpleeghuizen en thuiszorg zo enorm onder druk staat. Het is heel simpel: geld voor de zorg moet naar de zorg.”

Anp