Politiek

Poroshenko: Nederland steunt Oekraïne inzake associatieverdrag

03-06-2016 22:40

De president van Oekraïne lijkt zich weinig zorgen te maken over de uitslag van het Nederlandse referendum over het associatieverdrag tussen zijn land en de Europese Unie. Op het Twitter-account van het kantoor van Petro Poroshenko verscheen vrijdag de volgende boodschap: “We hebben de volledige steun van Nederland. De uitslag van het referendum van 6 april was uitsluitend van raadgevende aard.”


Nederland stemde op 6 april met ruime meerderheid tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Het Nederlandse kabinet gaf eerder aan pas eind juni, na het Britse referendum over EU-lidmaatschap, in detail te willen treden over hoe om te gaan met de uitslag.

In een reactie op de tweet zegt het kabinet dat tegenover de Tweede Kamer duidelijk is aangegeven dat de uitslag betekent dat Nederland het verdrag niet zonder meer kan ratificeren. Het kabinet heeft ook duidelijk gemaakt dat er met het nee iets moet gebeuren:

 

“Dat standpunt is niet veranderd.”

 

Er worden op dit moment gesprekken gevoerd met internationale partners. Dat is onderdeel van het stap-voor-stapproces om tot een oplossing te komen die voor alle betrokken partijen acceptabel is. Er zijn bij deze gesprekken geen afspraken gemaakt over de inhoud of reikwijdte van een mogelijke oplossing. Alle opties liggen nog op tafel. En als het niet lukt om een bevredigend antwoord te formuleren op het nee, dan wordt er niet geratificeerd, aldus het kabinet in de verklaring.

Lees ook

TPO – Dossier GeenPeil

ANP