Haagse grabbelton

Boodschap van jonge PvdA’ers aan Halbe Zijlstra: Stuur de fiscus af op VVD’ers

01-06-2016 17:03

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei afgelopen dinsdag dat hij wel begreep dat rapper Typhoon was aangehouden door de politie vanwege zijn huidskleur. “We zien dat bepaalde bevolkingsgroepen oververtegenwoordigd zijn in criminele activiteiten.” De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) – de jeugdbeweging van de sociaal-democraten – willen nu dat Zijlstra consequent is en de fiscus ‘opdracht geeft om de VVD-leden door te lichten omdat zij oververtegenwoordigd zijn in criminele financiële activiteiten’. Zijlstra is Kamerlid en kan de fiscus derhalve geen opdrachten geven.

JS- voorzitter Bart van Bruggen in een vermoedelijk ludiek bedoeld persbericht:

 

“We zien dat VVD’ers oververtegenwoordigd zijn bij criminele activiteiten als belastingontduiking, corruptie, witwassen en fraude. Niet alleen VVD-Kamerleden zoals Mark Verheijen en Johan Houwers, maar bijvoorbeeld ook wethouder Jos van Rey en raadslid Kathalijne de Kruif. Als Zijlstra dus echt gelooft in het profilen van de politie, dan moet hij de fiscus oproepen om preventief langs te gaan bij VVD’ers.”

 

Rapper Typhoon meldde maandag dat hij door agenten staande was gehouden omdat die de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto verdacht vonden. De politie bood daar later uitgebreid excuses voor aan. “De politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit”, stond maandag een verklaring.  Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) vroeg rapper Typhoon dinsdag tijdens het Vragenuur openlijk om hulp. Hij zou volgens de minister prima kunnen helpen bij een campagne bij de politie tegen racisme.

Allemaal best zolang de minister maar niet gaat rappen.

Lees ook

Annabel Nanninga – Ageren tegen ‘etnisch profileren’ maakt politiewerk onmogelijk

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.