Politiek

VIDEO – Irritatie bij Dijsselbloem over weifelende Aboutaleb

31-05-2016 17:54

PvdA-coryfee Ahmed Aboutaleb, nu burgemeester van Rotterdam, moet zich kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van de sociaal-democraten. Hij moet niet wachten tot anderen zich terugtrekken. Dat zei PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag bij RTLZ. Aboutaleb zei eerder deze week dat hij het niet wil opnemen tegen Diederik Samsom als het gaat om het lijsttrekkerschap van de PvdA maar wél tegen Lodewijk Asscher.

De bewindsman vindt het vreemd dat Aboutaleb zich pas kandidaat wil stellen als huidig politiek leider Diederik Samsom besluit niet mee te doen. Volgens Dijsselbloem is het duidelijk ‘dat Aboutaleb de ambitie heeft om de partij te trekken en daar ook idealen in wil steken’. Dan moet je niet eerst wachten tot de ring leeg is, voordat je die betreedt, aldus de minister.

Dijsselbloem vindt dat Aboutaleb een stap naar voren moet zetten: “Je krijgt het lijsttrekkerschap niet op een presenteerblaadje, het is kwetsbaar. Dat betekent risico nemen.” De minister benadrukte dat hij Samsom blijft steunen.

Fragment vanaf 9.15