Politiek

VVD geeft veeg uit de pan aan PvdA vanwege adempauze voor mensen met schulden

30-05-2016 16:47

De VVD ziet niets in de adempauze van een half jaar voor mensen met zware schulden. Ze ontvangen dan tijdelijk, maximaal zes maanden, geen brieven van deurwaarders, aanmaningen van de belastingdienst of telefoontjes van bedrijven die vragen waar hun geld blijft. Het kabinet kondigde de maatregel vorige week aan en kan – ondanks de tegenstand van VVD – rekenen op een Kamermeerderheid. VVD-Kamerlid Perjan Moors vindt dat staatssecretaris voor Sociale Zaken Jetta Klijnsma ‘voor Sinterklaas speelt’. Dat schrijft hij maandag in een column op ThePostOnline

‘Gratis geld’

Ook hekelt de liberaal het plan van de Haagse wethouder van Sociale Zaken Rabin Baldewsingh (PvdA). De gemeente Den Haag gaat schulden van jongeren opkopen. In ruil daarvoor moeten die serieus werk maken van hun toekomst, dus bijvoorbeeld een opleiding gaan volgen, een baan zoeken, in combinatie met vrijwilligerswerk.  In Den Haag zijn er 18.000 jongeren met een gemiddelde schuld van 11.000 euro, zei Baldewsingh vorige week. Ook in Leiden loopt een dergelijk project. Moors heeft geen begrip voor de plannen en noemt het een vorm van ‘gratis geld’.

 

“Maar als de overheid mensen steevast uit de brand helpt zullen zij niks leren van hun fouten en daar  ook snel weer in vervallen. Het gratis geld van de gemeente Den Haag, van een gemeente als Leiden  en het voor Sinterklaas spelen door Klijnsma geeft niet alleen aan schuldenaren een totaal verkeerd  signaal af, maar het is vooral onrechtvaardig naar schuldeisers en vooral naar u en mij als  belastingbetalers die netjes hun rekeningen betalen.”

 

Lees ook

Perjan Moors – Sinterklaas spelen door Klijnsma geeft aan schuldenaren een totaal verkeerd signaal