Politiek

Marcouch (PvdA) wil dat Van der Steur duikt in Groningse kraakmoord

29-05-2016 18:52

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat minister van Veiligheid en justitie Ard van der Steur (VVD) in de onopgeloste Groningse kraakmoord duikt. Uit een reconstructie van ThePostOnline afgelopen week blijkt dat de vermoedelijke moordenaar van kraker Marco een Duitse punker is genaamd Satan en dat hij drie handlangers had. Marco werd vrijdagmorgen 20 april 1990 op straat in Groningen dood aangetroffen.  Hij lag naast het gekraakte Wolters-Noordhoff Complex (WNC). De omstandigheden waaronder hij gevonden werd wezen aanvankelijk op zelfmoord, maar al spoedig bleek dat daar geen sprake van kon zijn: Marco was vermoord. De politie onderzocht de zaak driemaal maar wist geen verdachte aan te wijzen. Uit de reconstructie van TPO’s Bart FM Droog blijkt dat er wel degelijk een verdachte inbeeld is. Probleem: het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op de kwestie.

Politie-onderzoekers werden van zaak gehaald

In 2004/2005 onderzocht het Cold Case Team van de politie Groningen de zaak voor het laatst. De rechercheurs kwamen tot de conclusie dat Marco hoogstwaarschijnlijk vermoord was door de nieuwe vriend van zijn ex, Satan. Officier van Justitie Ger Souër gaf toestemming Satan voor verhoor aan te houden. Maar voordat de aanhouding kon plaatsvinden werden twee van de belangrijkste politieonderzoekers, politiepsycholoog Harrie Timmerman en rechercheur Dick Gosewehr, en de officier zelf van de zaak gehaald. Dit nadat Timmerman en Gosewehr als klokkenluiders waren opgetreden in wat later bekend is geworden als de Schiedammer parkmoordaffaire.

satan groninger kraakmoord

De Duitse punker ‘Satan’

Moord verjaart niet

De opvolger van Souër vond, volgens Timmerman, het niet opportuun om Satan uit Duitsland voor verhoor te laten ophalen en daardoor zou de zaak, als het om doodslag ging, in 2005 verjaard zijn. Maar als Satan met voorbedachte rade Marco om het leven heeft gebracht dan is het moord. En moord verjaart niet. Enter PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Marcouch wil meer weten

Marcouch wil nu van Van der Steur weten of er aanleiding is om te veronderstellen dat kraker Marco slachtoffer is van doodslag of moord en of vervolging nog mogelijk is. Ook wil hij weten of de overplaatsing van de rechercheurs uit het Cold Case team en het vervangen van de Officier van Justitie inderdaad gevolgen hebben gehad voor het onderzoek. En omdat het Openbaar Ministerie de kiezen op elkaar houdt is het aan Van der Steur te zeggen wat er nu verder moet gebeuren. Marcouch: “Is er recentelijk vanuit kringen van ex-krakers of andere informatiebronnen informatie over deze zaak bekend geworden die aanleiding kan zijn tot nader strafrechtelijk onderzoek? Zo ja, is of wordt deze zaak heropend en welke overwegingen spelen daarbij een rol?” Wordt vervolgd.

Video – Bart Droog bij OOG TV over de Groningse kraakmoord