Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA-tweestrijd tussen Aboutaleb en Asscher zou spannend worden

29-05-2016 10:01

We zitten in feite al weer 3 maanden in een periode met vrijwel geen wijzigingen in de electorale aanhang. De laatste wijziging van enige omvang was in februari waar de VVD aantrok na afloop van het Correspondents’ Dinner. De PVV zakte toen wat terug van hun recordscore van 42 zetels van 5 maanden geleden. Blijkbaar is het beeld van de verschillende partijen behoorlijk ingesleten en doen zich weinig verassingen voor. Na de zomer, dan is het nog maar 6 maanden voor de verkiezingen, zou een fase kunnen aanbreken waarbij het electoraat weer meer in beweging komt.

peiling-2016-05-29

PvdA en het lijsttrekkersschap

De enige partij, waar het onduidelijk is wie de lijsttrekker wordt, is de PvdA. De keuze die bij de PvdA gemaakt wordt, zou wel eens een grote invloed kunnen hebben op de dynamiek van de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Een sleutelvraag daarbij is wat Diederik Samsom gaat doen. Aboutaleb heeft aangegeven niet tegen hem in het strijdperk te treden als hij zich wel verkiesbaar stelt. In ons onderzoek zijn we dieper ingegaan op wat de kiezers vinden. Daarbij zijn twee groepen onderscheiden: degenen die nu (nog) PvdA stemmen en degenen die in 2012 PvdA stemden.

Van degenen die nu nog wel PvdA stemmen geeft 43 procent aan dat men wel wil dat Samsom zich weer kandidaat stelt en 38 procent niet. (pdf) Bij degenen die in 2012 PvdA stemden is die verhouding duidelijk anders: 25 procent tegen 55 procent. Dit verschil is logisch, omdat de -kleine- groep die nog wel PvdA stemt, beduidend positiever over Samsom denkt, dan de -veel grotere- groep die in 2012 PvdA stemde.

Tweestrijd

Als Samsom zich niet kandidaat stelt en het zou gaan tussen Asscher en Aboutaleb dan zien we dat bij de huidige groep PvdA-stemmers de verhouding vrijwel gelijk is. Bij de kiezers uit 2012 wordt Aboutaleb veel vaker genoemd.

tweestrijd

Hoewel wij geen steekproef hebben van PvdA-leden verwachten wij wel dat de PvdA-leden qua opvattingen meer lijken op de huidige PvdA-stemmers dan op de PvdA kiezers uit 2012. Dus als er een tweestrijd komt tussen Asscher en Aboutaleb dan zou het best nog wel eens spannend kunnen worden wie door de PvdA-leden wordt gekozen als lijsttrekker.