Opinie

Die pil van Drion moet er écht komen

26-05-2016 12:29

Voor mensen die niet meer willen leven en die niet in aanmerking komen voor euthanasie, moet er een zelfdodingspil komen. Daar pleiten de Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE)  voor.

Beide organisaties komen met voorstellen voor een proef met een laatste-wil-middel, een dodelijke pil. De commissie-Schnabel concludeerde begin februari dat er géén noodzaak is om de Wet toetsing levensbeëindiging aan te passen. Hulp bij zelfdoding blijft dus strafbaar en een zelfmoordpil, de zogenaamde ‘pil van Drion’, komt er niet. Volgens de commissie zijn er al voldoende mogelijkheden voor euthanasie in Nederland.

Zelfbeschikkingsrecht is vloeken in de kerk

Columnist Theodor Holman pleit in zijn column van 24 mei in het Parool vurig voor het zelfbeschikkingsrecht van mensen die levensmoe zijn. Op een vermakelijke wijze drijft hij de spot met de eeuwige tegenstanders van de zelfmoordpil, de religieuze partijen, die het niet kunnen verdragen dat de mens zélf zijn lot wil bepalen en niet de illusoire God.

Het zelfbeschikkingsrecht en de zelf gekozen dood, al dan niet met hulp van anderen, blijft een heikel thema. Onder bepaalde voorwaarden is euthanasie wettelijk geregeld. Toch, je moet al duidelijk terminaal zijn en een welwillende arts vinden die bereid is je uit je lijden te verlossen, wil je geholpen worden. In bijna alle andere gevallen kan het soms, maar dan wordt het een lijdensweg. Intakegesprekken, bedenktijd, gesprek met een psycholoog, weer bedenktijd etc. En dan maar afwachten en hopen of je een ‘go’ krijgt. Bij mensen die niet terminaal maar geestelijk ‘versleten’ zijn door ouderdom, spreken we van een ‘voltooid’ leven. Ook de negatieve bejegening van ouderen en de bezuinigingen in de zorg kunnen soms het laatste zetje geven om er een einde aan te willen maken.

Humaan uit het leven stappen is onmogelijk

Vrijwillig uit het leven stappen is niet makkelijk. Zeker, je kunt je voor de trein gooien, van het dak afspringen, spookrijder worden, de verdrinkingsdood kiezen of je aan een hanenbalk verhangen. Maar vaak is daar een behoorlijke portie moed voor nodig. Daarbij loop je het risico bekenden en onbekenden traumatisch leed te bezorgen. Andere ‘humanere’ zelfhulpmethoden zijn een zak met lachgas over je hoofd, langdurig verzamelde pillen slikken of met een slang aan de uitlaat, het andere einde door het raampje, met draaiende motor in je afgesloten auto gaan zitten,met op de achtergrond zacht een Schubert-sonate of keiharde heavy metal. Desnoods beneveld door whisky of champagne en een flinke joint. In een lauw bad gaan zitten met doorgesneden polsen kan natuurlijk ook, maar al deze methoden zijn eveneens onplezierig voor degene die jou dood aantreft.

Natuurlijk wil ik niet de draak steken met de zelfgewenste dood, maar het op een rijtje zetten van eerder genoemde methoden laat zien welke barbaarse middelen de mens in zijn laatste wanhoop ter beschikking staan. Daarom vraag ik mij af waarom er geen humaan middel beschikbaar is om op een fatsoenlijke manier uit het leven te stappen. We leven toch in 2016? Waarom is er eigenlijk nog geen pil van Drion, legaal of illegaal?

Visionair Huib Drion

De ‘pil van Drion’ is een door de Nederlandse rechtsgeleerde Huib Drion in 1991 voorgestelde hypothetische pil, waarmee een (hoog)bejaarde die ‘klaar is met leven’ op humane wijze een einde aan zijn of haar leven zou kunnen maken, op een zelfgekozen tijdstip. De pil zou volgens visionair Drion, met zekere veiligheidsmaatregelen omgeven, vrij verkrijgbaar moeten zijn. Deze legale verkoop van de pil zou wat betreft Drion alleen gelden voor mensen van 75 jaar of ouder. Zo’n pil zou uit twee lagen kunnen bestaan: de buitenkant is een snelwerkend zeer zwaar slaapmiddel en de kern bestaat uit een effectieve spierverslapper die het hart doet stilstaan.

Alleszins een humane dood, nietwaar? Maar een dergelijk medicament is tot op heden nergens vrij verkrijgbaar. Trouwens, zo’n pil zou natuurlijk niet alleen beschikbaar hoeven te zijn voor mensen boven de 75 jaar.

Waarom zo’n pil niet niet bestaat? Wettelijk zou het niet mogen onder andere omdat er misbruik van kan worden gemaakt, en om ethische redenen. Best raar, want waar blijft het zelfbeschikkingsrecht van mensen om op een humane wijze uit het leven te stappen, indien gewenst? Wie bepaalt voor mij of mijn zelfgekozen dood wel of niet ethisch is?

Maffia wil geen handelaar in de dood zijn

Een nog grotere vraag is waarom het criminele circuit zich nog niet op de zelfdodingspil heeft gestort? De markt voor zelfdoding zou een geweldige groeimarkt kunnen zijn. Precieze cijfers zijn er niet, maar het gaat in de westelijke wereld om miljoenen mensen die vrijwillig uit het leven willen stappen. Waarom ziet de maffia hier geen brood in? Het moet toch een klein kunstje zijn wetenschappers in een laboratorium aan het werk te zetten om het ultieme middel samen te stellen en het vervolgens te produceren?

Dat middel zou dan via allerlei kanalen verkocht kunnen worden voor een fikse prijs, want de zelf verkozen dood mag best wat kosten. Het zou, met de toenemende vergrijzing, zo maar een goudmijn kunnen zijn. Toch heeft de maffia zich er (nog) niet aan gewaagd. Terwijl aan drugs, prostitutie, mensenhandel, gokken en internetcriminaliteit miljarden verdiend worden, ligt hier ogenschijnlijk een terrein braak waar de onderwereld zijn vingers niet aan wil branden, want ze zullen er best over nagedacht hebben. Zou het kunnen dat de maffia, hypocriet als ze is, niet te boek wil staan als handelaar in de dood? In de illegale orgaanhandel zitten ze overigens wél. Voor mij blijft het een raadsel, maar intrigerend is het zeker. Zelfs de misdaad laat de mens die vrijwillig dood wil in de kou staan.

Geen eigendom van religie

De Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wens ik bijzonder veel succes met hun initiatief. De politiek wens ik bijzonder veel wijsheid toe. De mens is immers geen eigendom van welke religie of politiek dan ook.