Achtergrond

De verdienmodellen in de allochtonen-industrie

25-05-2016 15:26

Het plenair debat op woensdag 18 mei in de Tweede Kamer over de arrestatie van Ebru Umar, werd overschaduwd door het nieuws dat Sylvana Simons zich aangesloten had bij de politieke partij DENK. De Haagse poppenkast, waarin partijen vliegen van elkaar proberen af te vangen en het feit dat premier Rutte het woord ‘gelul’ richting Kamerlid Raymond Knops (CDA) in de mond zou hebben genomen, bleek irrelevanter dan ooit.

Sylvana’s Fantasieën

Bij DWDD zei Sylvana gekscherend tegen Van Nieuwkerk “Dan heb ik een echte baan Matthijs”. Alhoewel het een fantasie is dat DENK 4 of 5 zetels gaat halen en Sylvana Kamerlid wordt, moeten we haar jolige woorden niet te licht opvatten. Met een hypotheek van 755.000 euro draait het bij deze lieden wel degelijk om het geld. Indien het Simons om maatschappelijke issues was gegaan, dan had ze zich eerder uitgesproken tegen racisme. Dat had ze twintig jaar geleden kunnen doen toen ze presentatrice bij TMF was of later in haar loopbaan als bekende Surinaamse Nederlander. Kuzu en Öztürk hoorden we ook nauwelijks over racisme toen ze nog PvdA-Kamerleden waren. Als sprinkhanen hoppen ze pas op thema’s wanneer het zo veilig mogelijk voor ze is en wanneer ze er zoveel mogelijk aan kunnen verdienen. Gelijk het verdienmodel: ‘buy cheaply, sell dearly’.

De Oplichtingspraktijken van Allochtone Leiders

Er zijn legio voorbeelden van prominente moslims die zich voordoen als voorman (of voorvrouw) van minderheden, antiradicaliseringsexpert en rolmodel. Tegelijkertijd worden ze beticht van zelfverrijking, belangenverstrengeling, geldverduistering en zelfs seksuele intimidatie. Het AD publiceerde twee maanden geleden een artikel over Yassin Elforkani, de ‘jongerenimam’, die door medemoslims beschuldigd werd van zelfverrijking. Het AD moest een rectificatie plaatsen onder het artikel aangaande Elforkani, maar er is nooit kwalitatief onderzoeksjournalistiek werk verricht. Daarnaast zijn de aantijgingen tegen Elforkani geenszins tot op de bodem onderzocht door de Koeweitse autoriteiten.

Halim El Madkouri, de antiradicaliseringsexpert van het opgedoekte kennisinstituut FORUM, is verdachte in een fraudezaak waarin het OM El Madkouri verdenkt van verduistering van gelden die bedoeld waren voor antiradicaliseringsprojecten. Zijn vroegere baas bij FORUM, Sadik Harchaoui, zou vrouwen seksueel geïntimideerd hebben en onnodige, hoge onkosten gedeclareerd hebben. Harchaoui’s casus lijkt op die van de nicht van Nebahat Albayrak, Nurten Albayrak, die soortgelijke oplichtingspraktijken heeft uitgehaald als bestuursvoorzitter bij het COA.

Westerse jihadisten en Lelieblanke rentmeesters

Voor schaamteloze oplichters is de ‘allochtonen-industrie’ een uiterst lucratieve business. Degenen die deze industrie echter instandhouden, zijn lelieblanke journalisten, sneeuwwitte wetenschappers en autochtone subsidieverstrekkers. Sterker nog, ze zijn onlosmakelijk verbonden met de ‘allochtonen-industrie’ en hun verdienmodel is vele malen geraffineerder, dan die van de desbetreffende allochtonen. De spreekwoordelijke rentmeesters verdienen rijkelijk – materieel en immaterieel – aan het ‘gelul’ van Elforkani, Harchaoui, El Madkouri en de Turks-Syrische Nederlander Cemil Yilmaz.

Deze laatste figuur plaatste allochtonen voor een honorarium bij overheidsinstellingen en is nota bene de volle neef van een ander soort rekruut. Namelijk de bekende ISIS-rekruut ‘Yilmaz’, die als Westerse jihadist glorieerde op de Amerikaanse zender CBS. Een veiligheidsrisico pur sang, lijkt me. Maar toch worden zij relevant gemaakt door de media en de politiek, terwijl ze niets anders doen dan parasiteren op de integratieproblematiek die ze pretenderen op te kunnen lossen.

Verzilvering als Sleutelwoord

Helaas schitterde Umar door afwezigheid op 18 mei, maar ik kan me voorstellen dat ze alle reuring tevreden aanschouwd heeft vanuit haar safehouse. Desalniettemin koopt ze daar niet zo gek veel mee. Waar ik benieuwd naar ben, is hoe Umar haar nieuwe verdienmodel gestalte gaat geven. Wellicht een verkiesbare plek op de PVV-lijst of zal ze de plek van de uitgezwaaide Sylvana innemen als tafelvrouw bij DWDD? In de ‘allochtonen-industrie’ is ‘verzilvering’ immers hét sleutelwoord!