Politiek

Koning spreekt zich uit tegen Brexit: Europa kan niet ‘zonder de English rose’

25-05-2016 15:52

Koning Willem-Alexander heeft zich woensdag uitgesproken tegen de Brexit. Hij deed dat in een speech voor het Europees Parlement in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

“De uitslag van verkiezingen en referenda – ook in mijn land- kan ontwikkelingen in Europees verband gecompliceerd maken. Maar het Europese verhaal kan alleen samen worden geschreven”, zei Willem-Alexander. Duidelijk refererend aan het Britse referendum volgende maand over het EU-lidmaatschap, zei de koning dat het ‘Europese boeket’ niet compleet is ‘zonder de English rose‘.

Update 16.32 – PVV: Rutte spant Koning voor zijn eurofiele karretje

PVV-leider Geert Wilders wil opheldering van minister-president Mark Rutte over de uitspraken van de Koning. Rutte spant volgens de PVV de Koning ‘voor zijn eurofiele karretje’.

Wilders vindt het ongepast dat Rutte het Nederlands staatshoofd inzet  ” in uw eurofiele campagne voor het behoud van het megalomane totalitaire project zonder draagvlak genaamd de EU, dat onze nationale soevereiniteit heeft gekaapt en de Britse kiezer op die manier probeert te beïnvloeden’.

Wilders wil dat Rutte met de koning gaat praten over de kwestie. De PVV-leider is ook bereid dat zelf te doen.

“Realiseert de Koning zich dat een vertrek uit de EU juist ervoor zorgt dat we onze eigen identiteit (inclusief Koningshuis) juist eerder behouden? Realiseert hij zich ook dat een vertrek uit de EU juist betekent dat we onze soevereiniteit terugwinnen en weer baas worden over ons eigen land, geld en grenzen? Zo neen wilt u hem dat dan vertellen of aangeven dat de eerste ondertekenaar van deze vragen dat zelf volgend jaar na de verkiezingen zal komen doen?”

‘Europa mag geen eliteproject zijn’

Europa moet blijven samenwerken om uitdagingen als de vluchtelingenstroom, terrorisme, klimaatbeheersing en de werkloosheid het hoofd te bieden. Dat was de kern van de boodschap die de koning overbracht in Brussel. “Bij al deze opgaven hebben wij elkaar nodig.” De koning wees erop dat Europese samenwerking vrede heeft gebracht en dat de lidstaten waarden delen. “Ik behoor tot de eerste generatie in de geschiedenis die dit geluk ten deel valt en ik wens komende generaties datzelfde geluk toe.” Dat er problemen, gebreken en zorgen rondom het Europees project zijn, is evident. Maar Europa mag geen eliteproject zijn, benadrukte Willem-Alexander. Belangrijke verworvenheden als vrij reizen, werken of wonen door heel Europa worden niet door alle Europeanen zo ervaren, zei de koning.

‘Anticiperen is niet Europa’s sterkste kant’

Ook het gebrekkige imago van de EU, die ,,eerder als boeman en bemoeial dan als bondgenoot” wordt gezien, stipte de koning aan. “Anticiperen is niet Europa’s sterkste kant” zei hij. De interactie tussen de landen, de nationale parlementen en het Europees Parlement ,,over nieuwe uitnodigingen en problemen is daarom belangrijker dan ooit”.

“Of de brugconstructie ons kan blijven dragen, is aan ons. Alles hangt af van de mate waarin wij slagen de verbindingen sterk, en het bouwwerk stabiel te houden. Essentieel daarbij bent u, als vertegenwoordigers van Europa, in al hun diversiteit”, hield de koning de Europarlementariërs voor.

Makkelijk is dat zeker niet. “Er waait een gure wind door Europa” zei de koning, doelend onder meer de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs. “Veel van wat ons Europeanen dierbaar is, staat onder druk.”

ANP/TPO