Politiek

Geert Wilders donderdag niet naar eigen rechtszaak

25-05-2016 15:16

Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops zullen donderdag niet verschijnen op de tweede zitting van de strafzaak tegen de PVV-voorman. De zitting gaat wel door, meldt de rechtbank in Den Haag.

Wilders wordt vervolgd om zijn omstreden ‘minder Marokkanen’-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

De rechtbank wees eerder alle verzoeken van Wilders om deskundigen te benoemen af, omdat die ‘niet noodzakelijk zijn voor het beoordelen van de strafzaak’. Ook de verzoeken tot het horen van getuigen werden afgewezen op het ondervragen van een beperkt aantal aangevers tegen Wilders na.

Wilders en Knoops vinden dat er hierdoor geen sprake is van een eerlijk proces. Op Twitter reageerde Wilders eerder: “PVV-haters in deze neprechtbank hebben vonnis dus al klaar. Geen eerlijk proces.”

Knoops heeft de rechtbank gevraagd om de zitting uit te stellen, laat hij in een reactie weten. Hij heeft meer tijd nodig voor eigen onderzoek, nu de rechtbank heeft besloten om geen deskundigen te benoemen. De advocaat zoekt nu zelf deskundigen om de verdediging van Wilders te onderbouwen. Knoops: “Het organiseren en uitvoeren van deze onderzoeken kost veel tijd.”

Donderdag was gereserveerd voor de verdediging om vooraf aan de inhoudelijke behandeling van het proces aan te voeren waarom de vervolging van Wilders onterecht is. Volgens Knoops is nu nog niet alle informatie voorhanden om het verweer tegen het verder voeren van de strafzaak te houden. Daarom heeft het geen zin dat Wilders en hij naar de zitting komen, legt de advocaat uit.

ANP