Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: DENK naar 2 zetels

22-05-2016 09:54

Deze week zien we dat na het toetreden van Sylvana Simons DENK veel publiciteit kreeg. Daarom wordt vandaag ingezoomd wat de kiezers in Nederland van deze partij vinden. Bij de peiling van vandaag staat deze partij op 2 zetels. De VVD scoort 1 zetel meer, CDA en Groen Links dalen er 1 (naar resp. 17 en 16).

peiling_2016-05-22

Grootste steun onder Turkse Nederlanders

Allochtone kiezers met een niet Westerse achtergrond zijn bij verkiezingsonderzoek moeilijk meetbaar. Zij doen minder aan onderzoeken mee. Maar ook als er kiezers uit die groep aan het onderzoek meedoen, zijn ze niet echt representatief voor de volledige groep. Dat ontneemt een verkiezingsonderzoeker niet van de plicht een zo goed mogelijke inschatting te maken van het effect van die groep op verkiezingen. Zeker niet als er een partij is gekomen, die zich -hoewel impliciet- vooral op die groep kiezers richt.

In het onderzoek van vandaag, hebben wij bij de serie van vragen die we in relatie tot DENK hebben gesteld, geprobeerd de groep kiezers met een allochtone herkomst (met informatie over het geboorteland van de ouders en de religie die men heeft) uit te lichten. Hoewel er dus duidelijk voorbehoud moet worden gemaakt over de hardheid van de gegevens, lijken de bevindingen wel een goede indicatie te geven. (pdf)

De grootste steun voor DENK zien we onder de Nederlanders van Turkse herkomst. Dan zien we steun onder Islamitische Nederlanders met ouders die uit Afrika afkomstig zijn. Voor Nederlanders met een herkomst uit Suriname of de Nederlandse Antillen lijkt het erop dat DENK, althans op dit moment, weinig aantrekkingskracht heeft. Tot nu toe heeft DENK dus vrijwel alleen aanhang onder Islamitische kiezers. Als dit zo zou blijven dan is het maximum aantal zetels dat DENK kan halen bij Tweede Kamerverkiezingen 5 a 6.