Politiek

‘Politiek en korpsleiding verantwoordelijk voor totaalfalen Nederlandse recherche’

20-05-2016 11:32

Volgens politiebond ACP zijn vooral de korpsleiding van de politie, de politiek en de minister van Veiligheid en Justitie verantwoordelijk voor de problemen bij de recherche. Uit een rapport dat minister Ard van der Steur hierover naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt onder meer dat elementaire recherchevaardigheden vaak ontbreken.

De politie heeft nauwelijks mensen die zijn opgeleid voor de snelle ontwikkelingen in data-analyse. Vakmanschap in de moderne opsporing ontbreekt.

“Ik ben hoogst verbaasd dat de rol van de korpsleiding en de politiek niet in dit rapport is meegenomen”, reageert ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. “Wij hebben al jaren gezegd dat er juist in de recherche moest worden geïnvesteerd. Dat is niet gebeurd, sterker nog er is flink op bezuinigd. Wij hebben daarvoor gewaarschuwd, maar die waarschuwing is door de politietop en de politiek terzijde geschoven.”

Twee tot drie jaar geleden is er volgens Van de Kamp bijvoorbeeld 50 miljoen bezuinigd op de opleiding voor rechercheurs. Dat had tot gevolg dat de opleiding grotendeels werd geschrapt.

“We hebben er toen nadrukkelijk bij toenmalige minister Ivo Opstelten en de korpsleiding op gewezen dat dit negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de recherche zou hebben”, benadrukt hij. “Het zou volgens hen geen problemen opleveren. Dat blijkt nu wel heel anders te zijn uitgepakt.”

Van de Kamp heeft inmiddels een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd. “We doen een dringend beroep op de minister om de bezuinigingen ongedaan te maken.”

De voorzitter geeft aan dat er veel irritatie op de werkvloer is. “Collega’s erkennen dat ze niet alles goed doen, maar wat hebben hun bazen hieraan gedaan?, vragen ze zich af. En waarom is de rol van de leiding niet onderzocht?”

Middelen en kennis ontbreken, stelt Van de Kamp. “Daardoor kan de recherche zich niet doorontwikkelen en dat heeft bijvoorbeeld negatieve gevolgen voor de aanpak van motorclubs en cybercrime. Daar is namelijk ontwikkeling en capaciteit voor nodig die nu ontbreekt.”

De ACP gaat nu samen met hun leden plannen ontwikkelen om de problemen op te lossen.

Anp