Politiek

Dijkhoff: D66-burgemeester Weert moet zich niet met mijn beleid bemoeien

17-05-2016 15:29

De burgemeester van Weert Jos Heijmans (D66) heeft ‘geen rol en bevoegdheid’ in het asielbeleid. Dat zei staatssecretaris Asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) dinsdag tijdens het vragenuur. Heijmans liet vorige week een Syrische vrouw en haar kinderen in de illegaliteit verdwijnen. Dijkhoff heeft Heijmans gebeld nadat bekend werd dat hij de vrouw en haar kinderen had laten onderduiken. Dijkhoff: “Het is duidelijk dat we van mening verschillen.”

‘Gezin niet geholpen met actie burgemeester’

Dijkhoff meldde ook dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) onderzoek laat verrichten naar het handelen van de burgemeester. Dijkhoff verwacht naar eigen zeggen dat burgemeesters hem steunen bij beleid en dat ‘niet frusteren’. Ook wees de staatssecretaris er op dat het gezin niet is geholpen met de actie van de burgemeester: “De klok staat nu stil.”

‘Hartverscheurend’

Vorige week werd bekend dat Heijmans willens en wetens een Syrische vrouw en haar vier kinderen in de illegaliteit deed verdwijnen. Haar echtgenoot zit in een gevangenis van het Assad-regime in Syrië. Samen met haar broer en kinderen vluchtte ze naar Europa. Maar omdat ze in Duitsland asiel aanvroeg en haar broer – die de ‘vaderrol’ zou vervullen – in Nederland, moet ze terug naar Duitsland. Haar broer heeft inmiddels in Nederland een verblijfsvergunning gekregen. Heijmans vindt dat ‘hartverscheurend’ en besloot het recht in eigen hand te nemen.

‘Duitsland is een veilig en net land’

Dijkhoff vindt dat Heijmans gewoon naar de rechter moet luisteren. Ook wijst Dijkhoff er op dat Duitsland ‘een veilig en net land is’. Daarbij heeft de staatssecretaris naar eigen zeggen voor ‘maatwerk’ gezorgd: de vrouw en haar kinderen zouden worden opgevangen in een Duits asielzoekerscentrum nabij de Nederlandse grens.

Lees ook

RTL Nieuws – Burgemeester laat Syriërs onderduiken: ‘Het hart gaat boven de regels’