Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV moet in regering als ze de grootste worden

15-05-2016 09:55

Ook deze week zien we geen verschuivingen. Het stabiele patroon dat we nu al een hele tijd zien, komt doordat blijkbaar de regering, de partijen en de belangrijkste politici in lijn opereren met het beeld dat de kiezers van ze hebben. Een verschijnsel dat we vaker zien als een regering langer zit. In de aanloop naar de volgende verkiezingen kunnen echter wel weer heftige bewegingen ontstaan.

peiling-2016-05-15

Regeringsverantwoordelijkheid en de PVV

Het is interessant om vast te stellen (pdf) hoe de relatie is tussen de kiezers van de LPF uit de jaren 2002-2006 en de kiezers van de PVV nu. Van de LPF kiezers uit het verleden stemt nu 66 procent PVV. Van degenen die nu PVV stemmen geeft 44 procent op dat men in het verleden LPF heeft gestemd. Ook als we naar de persoonlijke kenmerken kijken, zien we grote overeenkomsten tussen de kiezers van de LPF van toen en de kiezers van de PVV nu.

Door de grote versplintering van de Eerste Kamer (er zijn minstens 4 partijen nodig om een meerderheid te vormen) zal na de verkiezingen in maart 2017 het ingewikkeld zijn om een regering te vormen. Een belangrijke vraag daarbij is of de PVV er dan al niet bij betrokken zal zijn. Aan de kiezers zijn een aantal mogelijke situaties voorgelegd.

56 procent van de kiezers vindt dat als de PVV de grootste partij wordt, dat de PVV in de regering moet worden opgenomen. Bij de PVV- kiezers zijn dat alle kiezers. Kiezers van PvdA en Groen Links zijn dan het meest tegen. Bij de kiezers van de VVD en SP is ongeveer de helft voor.