Opinie

Bonusquote: in Finland worden burgers helemaal kapotbetutteld door de overheid

15-05-2016 17:51

“Het is niet onschuldig. Want eigenlijk zegt de overheid: het is niet úw schuld dat u al die gesuikerde drankjes koopt, het is de schuld van de industrie, dus namens u gaan wíj van de overheid achter de pestkoppen aan die u zo naar behandelen. Tja, op die manier wordt iedere persoonlijke verantwoordelijkheid weggenomen. Dit is hoe je kinderen behandelt, niet volwassen mensen.

Wanneer je volwassenen behandelt als kinderen betekent dat de infantilisering van de mensheid.

Zelf geloof ik er niet in dat de staat anderen moet beschermen voor hun eigen bestwil. Ik geloof in het schadebeginsel van John Stuart Mill (persoonlijke vrijheid mag slechts worden beperkt om te verhinderen dat anderen worden geschaad, red.), maar ik weet dat er veel verstandige mensen zijn die zinnige kritiek hebben geleverd op dat principe.

Ik geloof niet dat de overheid in staat is om betere individuele keuzes te maken voor ons dan wijzelf, ook al zijn onze keuzes niet perfect.

Misschien wíllen mensen wel dat de staat hun vertelt wat ze wel en niet moeten doen?
Ja, daar lijkt het op. En erger nog: nog meer mensen willen dat de staat ánderen vertelt wat ze wel en niet moeten doen.

[Een bevoogdende samenleving schildert burgers af] als hulpbehoevende wezens die zich geen raad weten met hun keuzevrijheid. Het suggereert dat de wijze, strakke hand van Vadertje Staat nodig is voor ons eigen bestwil. Dat is een hellend vlak, op weg naar een beklemmende, onvrije samenleving.”

 

Vrijheidsliefhebber Christopher Snowdon stelt elk jaar de Nanny State Index samen, een ranglijst met landen waar de burgers het meest worden betutteld door hun overheid. Finland staat op één, daar mag de burger vrijwel niks: alchohol wordt kapotbelast met accijnzen, roken mag nergens, horeca moet zich houden aan strikte regels. In Nederland is het gelukkig een stuk beter: het is één van de meest vrije landen op de index (al zou je dat niet zeggen).

In Trouw legt Snowdon uit wat vrijheid betekent en waarom de overheid zich zo min mogelijk met burgers moet bemoeien. Een heerlijk verhaal, bomvol waarheden.