Opinie

Over Geert Wilders in The Daily Show

14-05-2016 13:58

Geert Wilders werd gepersifleerd in de Amerikaanse The Daily Show door presentator Trevor Noah. Het Algemeen Dagblad schreef daar op 14 mei 2016 over: “The Daily Show zet Geert Wilders flink voor schut.” En ook: “Het filmpje over Geert Wilders hoort tot de zeven grappigste filmpjes die we deze week tegenkwamen.”

Twee dingen vielen op. Het eerste is dat Wilders werd afgebeeld op een fiets. Dat is natuurlijk een voor de hand liggende associatie. Voor Amerikanen is Nederland het land van de fiets. Iedereen rijdt op fietsen rond en dat ziet er schattig uit.

Affaire Rudi Carell

Maar zou Noah niet weten dat nu uitgerekend voor één Nederlander dat allang niet meer de werkelijkheid is? Wilders gaat al tien jaar lang met een team van bewakers op stap. Zou Noah dat écht niet weten? Was hij dat vergeten? Of acht hij het om de één of andere reden niet relevant voor zijn show?

Een tweede vraag die men kan stellen is: zou Noah zich realiseren dat wanneer hijzelf, Noah, op een satirische manier de onderwerpen zou behandelen die Geert Wilders behandelt in zijn politieke standpuntsbepalingen dan ook Noah zelf al snel in een bewakingsregime terecht zou komen? Dat is in feite wat de affaire Rudi Carrell ons leert of de affaire Böhmerman, is het niet?

Grappen

Waarschijnlijk weet Noah dat niet, of wendt hij voor dat niet te weten. Of weet hij het wel, maar vindt hij dat op de een of andere manier niet relevant voor zijn grappen.

Je mag toch over alles en iedereen grappen maken? En ja, dat klopt natuurlijk.

Hoewel.