Politiek

Dijkhoff slaat alarm: gemeenten moeten harder hun best doen voor asielopvang

13-05-2016 17:37

Gemeentelijke plannen om opvang voor asielzoekers te organiseren en statushouders te huisvesten moeten sneller worden uitgevoerd en in meer gemeenten van de grond komen. Dat heeft staatssecretaris Asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) samen met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) aan alle provincies en gemeenten laten weten. Dat schrijft hij vrijdag aan de Tweede Kamer.

‘Tientallen nieuwe azc’s’

Vanwege de zomer zijn veel vakantieparken binnenkort niet meer beschikbaar voor asielzoekers. Tevens verblijven op dit moment ruim 16.000 vergunninghouders in de opvang. Dijkhoff:

 

“Als de doorstroom niet voortvarender op gang komt, betekent dit dat tientallen additionele AZC’s noodzakelijk zijn voor vergunninghouders.”

 

‘Plannen kleinschalige opvang werken belemmerend’

Ook beklaagt Dijkhoff zich over plannen van gemeenten over kleinschalige opvang. De staatssecretaris heeft van de VNG en  individuele gemeente- en provinciebestuurders gehoord ‘dat dit pleidooi voor andersoortige en kleinschalige opvang door hen als belemmerend wordt ervaren bij hun inspanningen om voldoende opvangplekken te realiseren’.

Vorige maand bleek al uit onderzoek van NRC Handelsblad en Reporter Radio (KRO) dat een tekort aan duizenden opvangplekken voor asielzoekers dreigt.