Achtergrond

#Bruslog: Rechtszaak Baudet tegen de staat al irrelevant voordat hij is begonnen

13-05-2016 11:49

Weet u het nog? Ruim een maand geleden was er een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Volgens de indieners van het referendum moet het kabinet na het nee de goedkeuringswet zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer sturen óf intrekken. Rutte doet dat niet: hij neemt rustig de tijd om na te denken wat hij ermee gaat doen. Hij schuift het op de lange baan.

Toen kwam er lawaai in de media. Dit ging volgens de nee-zeggers onacceptabel langzaam. Rutte moest meteen handelen want “zo staat het in de wet”, hoorden we. Thierry Baudet zou Rutte daar via de rechter op gaan wijzen. “Baudet dagvaart Rutte”, kopte ThePostOnline. In de dagvaarding die Forum voor Democratie zelf online heeft gezet staat dat de zaak woensdag om 10.00 uur in Den Haag zou dienen. Thierry laat op Twitter weten dat er inderdaad een eerste rolzitting was.

Verwarring: wat is dit voor zaak?

Er is nu al snel verwarring. Er was haast. Volgens Baudet moet de goedkeuringswet nu ingetrokken worden want “zo staat het in de wet”. Het moet “zo spoedig mogelijk”. Al deze haast suggereert een kort geding: een procedure waarbij er snel een uitspraak komt en er dus meteen effect te verwachten is. Daar wilde uw verslaggever wel bij zijn. De rechtbank in Den Haag laat ThePostOnline echter weten dat hen “niets bekend is over een kort geding op 11 mei”. De zaak blijkt helemaal geen kort geding te zijn.

Woensdag was er een rolzitting, de start van een bodemprocedure. Nu kan Baudet doen alsof de Staat “uitstel” krijgt om te antwoorden op zijn klachten. Dat klinkt laks van de regering, maar Baudet zegt er expres niet bij dat dit altijd gebeurt bij een bodemprocedure zoals hij die zelf heeft aangevraagd. Als de zaak urgent is, is een kort geding logischer want dan volgt binnen twee weken uitspraak. Toch besloot Baudet “vanwege verscheidene juridische overwegingen” voor een bodemprocedure, zo laat hij aan ThePostOnline weten.

De Staat reageert voor 22 juni!

Waar er bij een kort geding over twee weken een uitspraak was geweest, mag de Staat nu voor 22 juni reageren. Dit was vanaf het eerste moment dat Baudet de bodemprocedure aanspande al bekend. 22 juni mag Forum voor Democratie weer reageren en zo gaat dat nog een paar maanden verder. Niemand kan zeggen hoe lang het allemaal gaat duren, maar iedereen kan op zijn vingers natellen dat zelfs als Rutte enorm gaat zitten treuzelen, er eerder een politieke uitspraak over het Oekraïne-verdrag is dan een van de rechter. En dan rekenen we het hoger beroep niet eens mee.

Baudet kan dit natuurlijk ook zelf bedenken. Het blijft gissen waarom er geen kort geding kwam. Baudet schemt met “tactische redenen”. Zou die tactiek misschien kunnen zijn dat Baudet ook zelf wel weet hoe zinloos deze zaak is? Deze procedure kan nu rustig worden afgebroken voordat er ooit een gerechtelijke uitspraak komt. De Tweede Kamer is vrijwel zeker eerder aan zet dan de rechter. Allemaal dankzij Baudet zelf, die geen kort geding wilde.

Wilt u meer zinloze gerechtelijke procedures? Steun het Forum voor Democratie!

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Chris is momenteel op zoek naar Nederlanders in Brussel.