Politiek Buitenland

VIDEO – Partijgenoot Merkel leest Erdogan-gedicht voor in Bondsdag

12-05-2016 15:48

Een Duitse parlementariër heeft donderdag in de Bondsdag het complete smaadgedicht van de komiek Jan Böhmermann voorgelezen waarin de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de hak wordt genomen. Detlef Seif van de regerende CDU deed dat in een debat over het afschaffen van het omstreden wetsartikel 103 dat onder andere het beledigen van een buitenlands staatshoofd strafbaar stelt.

https://youtu.be/WAwQlmq68QU

Linkse partijen not amused

Seif wilde kennelijk laten horen hoe beledigend het gedicht wel niet was en daar slaagde hij wonderwel in. Zijn voordracht, compleet met alle beledigingen aan Erdogans adres, werd niet door de voorzitter onderbroken en veroorzaakte beroering in de Bondsdag. De partijen toonden zich niet geamuseerd. Renate Künast van de Groenen was bijvoorbeeld ‘pijnlijk geraakt’ en vroeg zich af of dit wel zou bijdragen aan Seifs carrière. De SPD sloot zich daarbij aan en verklaarde dat Seif de citaten achterwege had kunnen laten.

Böhmermann: ‘Vervolgen!’

De komiek zelf roerde zich via Twitter ook. Hij opperde dat de immuniteit van het parlementslid moet worden opgeheven zodat hij kan worden vervolgd krachtens artikel 103.