Politiek

Bonusquotes: over Ede Veldhuizen en burgemeester Cees van der Knaap (CDA)

10-05-2016 13:41

 

“Op nog geen vijftig meter afstand zag Hamid zeven, acht politieagenten. Ze deden niets. Hamid stapte op de agenten af. ‘Toen heb ik wel wat harde woorden gezegd. Ik dacht: tegen de media hebben jullie de mond vol over een samenscholingsverbod, maar als ze voor je neus staan doe je niets. Ruim op die bende, hup, weg ermee!’ Maar de agenten vertrokken zonder in te grijpen.
De politie weet precies wie het zijn, denkt Hamid, terwijl hij een sigaret rolt. Zware Van Nelle. Hij zit op een bankje op een speelveld achter De Lindenhorst. ‘Dat hele verbod en die extra camera’s, dat is opgeblazen shit. Als ze hen willen pakken, dan kúnnen ze dat. De burgemeester speelt een spelletje. Hij wil extra geld uit Den Haag.'”

 
Bij dagblad Trouw zijn ze slim: daar hebben ze een verslaggever permanent in de door Marokkaanse jongeren geteisterde Edese relwijk Veldhuizen gezet. En dat levert interessante reportages op.

 

“Van der Knaap heeft niet lang geleden een tweede termijn als burgemeester gekregen van de gemeenteraad. In 2007 deed hij iets wat niet veel bewindslieden doen: als staatssecretaris van Defensie burgemeester worden van Ede. Van der Knaap stond op het Binnenhof bekend als vertrouweling van minister-president Jan Peter Balkenende.”

 

In het Algemeen Dagblad mocht Jan Hoedeman (PvdA, voorheen Volkskrant) een analyse schrijven over Cees van der Knaap (CDA), de burgemeester van Ede, die het al negen lange jaren maar niet voor elkaar krijgt de problemen in Veldhuizen op te lossen. In 2008, toen hij nog maar net burgemeester was, moest hij ook al een samenscholingsverbod afkondigen omdat Marokkaanse jongeren aan het rellen waren in Veldhuizen. Ook toen werd er maar weinig opgelost. Nu raakt de poep wederom de Veldhuizen-ventilator en staat Van der Knaap (met snor, wordt graag aangesproken als ‘excellentie’) wederom met lege handen.

Wist u trouwens al dat Van der Knaap als staatssecretaris van defensie ervoor zorgde dat ook imams als geestelijk verzorgende bij defensie mogen werken? En dat zijn eigen CDA daar twee jaar later toch niet zo heel erg blij mee was?

 

Foto: jaren ’80-woningen met carport gelegen aan een hofje, een karakteristiek beeld van Ede Veldhuizen anno 2016.