Politiek

Tweede Kamer wil opheldering over ontwikkelingen Turkije-deal

09-05-2016 12:37

De Tweede Kamer wil dat het kabinet aangeeft hoe het denkt over het besluit van de Europese Commissie om vanaf juli visumvrij reizen voor inwoners van Turkije mogelijk te maken.

72 voorwaarden

PvdA, VVD, SP, CDA, PVV, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren steunen maandag een verzoek van D66 dat een brief van het kabinet hierover wil. De Kamer gaf eerder aan dat het niet wil dat de eisen worden versoepeld waaraan Turkije moet voldoen voordat Turken zonder visum naar Europa mogen reizen. Volgens de Europese Commissie voldoet het land nog niet aan alle 72 voorwaarden, maar is er wel vooruitgang geboekt. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) gaf eerder aan dat Turkije nog flink aan de bak moet om aan alle voorwaarden te voldoen.

‘Wat betekent dit voor de vluchtelingen?’

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil een debat over de kabinetsreactie op het visumvrij reizen en de verwikkelingen rond de Turkse premier Ahmet Davutoglu die zijn aftreden heeft aangekondigd. Davutoglu onderhandelde met de Europese leiders over het vluchtelingenakkoord met Turkije in ruil voor versnelling van het proces over visumvrij reizen. Verhoeven vraagt zich nu af wat er overblijft van de vluchtelingendeal waarbij Turkije toezegde om Syrische vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland maken terug te nemen.

Lees ook

TPO – Welke 72 maatregelen moest Turkije eigenlijk nemen voor visumliberalisatie?

TPO – Akkoord EU-Turkije is ‘je reinste volksverlakkerij’

ANP