Politiek Buitenland

Akkoord EU-Turkije is ‘je reinste volksverlakkerij’

09-05-2016 09:06

De afspraken tussen de EU en Turkije over de opvang van vluchtelingen aan de ene kant en het afschaffen van de visumplicht aan de andere hadden nooit enige kans van slagen. Dat zegt directeur Lily Sprangers van het Turkije Instituut in Leiden vandaag in een interview met Metro. Ze gaat daar ook in op de arrestatie van de columniste Ebru Umar. Die zit al twee weken met landarrest vast in Turkije, “Puur voor de Turkse Bühne”.

Je reinste volksverlakkerij

Alle deelnemende partijen hebben bij het sluiten van het verdrag vooral de binnenlandse politiek in gedachten gehad, zo blijkt uit de uitspraken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel streed vooral voor dit akkoord om in eigen land de politieke druk van de vluchtelingenproblematiek te halen, zo zegt Sprangers. Rutte wilde met Nederland scoren als EU-Voorzitter en voor Erdogan is het akkoord een staaltje machtspolitiek, hij probeert de schuld van het onvermijdelijke mislukken nu in de schoenen van Europa te schuiven.

“Erdogan heeft deze deal nooit gewild”, zegt Sprangers verder, die in het interview het hele akkoord volksverlakkerij noemt. “Het is onuitvoerbaar. De visumplicht opheffen is niet haalbaar.”