Opinie

Bonusquote: ‘Trump is gevolg van niet langer mét maar tégen het volk spreken, anti-politiek’

06-05-2016 16:08

 

“Het succes van Trump is het gevolg van de crisis van de democratie. Democratie gaat niet alleen over stemmen. Democratie gaat over inhoud en over debat. Democratie gaat over hoe je de massa de politieke richting van hun samenleving laat vormgeven.

In de afgelopen decennia is democratie echter uitgehold. Politiek is geprofessionaliseerd. Het is een schouwspel geworden, een speeltje voor technocraten en experts die niet langer mét, maar tégen het volk spreken. De politici vormen een kliek die niet námens, maar óver het volk regeert. Politieke en morele beslissingen zijn uitbesteed aan obscure, supranationale instellingen.

Er is een woord voor die trend: anti-politiek. Dat alles is niet de schuld van Donald Trump. Het is eerder de schuld van precies die groep die tegen Trump ageert: de politieke en journalistieke elite. Immers, dit is niet bepaald een ontwikkeling die in gang is gezet door het electoraat, maar juist door de top van de samenleving.

En dat is precies wat het kamp dat Trump zo bekritiseert niet begrijpt: dat de anti-politieke houding van vandaag – de houding die Trump zo cynisch weet te exploiteren – juist een gevolg is van de politieke elite. Het enige wat een politicus vandaag hoeft te doen om populair te zijn, is zich afzetten tegen de politiek, tegen de gevestigde orde – ook al maakt hij daar zelf onderdeel van uit.”

 

Donald Trump is aan het winnen, dus kruipen alle beschaafde, fatsoenlijke en politiek-correcte denkers uit hun hol om het volk maar weer eens te vertellen dat ‘de democratie’ helemaal niet is bedoeld voor de stem des volks en dat ‘de elite’ het volk hoort in te perken, indammen en onder de duim te houden ‘wat anders krijg je Trump’. En dat is natuurlijk allemaal de schuld van het internet en teveel inspraak door het domme onderbuikvolk.

Gelukkig is er altijd nog Brendan O’Neill, bekend van Spiked Online, die dingen wél snapt en keurig uitlegt waar democratie werkelijk om draait. Inclusief Trump als symptoom van een door de elite totaal verprutste anti-politiek.

(Deze bonusquote kwam tot u dankzij Tegengeluid.nl.)