Politiek Buitenland

‘Geen nieuwe verkiezingen in Turkije’ na breuk met Davutoglu

05-05-2016 10:04

Turkije zal naar verwachting geen nieuwe verkiezingen houden als de regerende AK-partij een nieuwe leider kiest. Het land zal “veilig” doorgaan tot het mandaat van de huidige regering in 2019 afloopt. Dat zei presidentieel adviseur Cemil Ertem donderdag.

Turkije en de economie zullen verder stabiliseren wanneer een premier aantreedt die meer op één lijn zit met president Recep Tayyip Erdogan, voegde hij eraan toe tijdens een televisie-interview.

Breuk met Ahmet Davutoglu

Woensdag werd duidelijk dat de Turkse regeringspartij premier Ahmet Davutoglu wil vervangen als partijleider. Voor de stemming wordt uiterlijk 6 juni een tussentijds partijcongres georganiseerd, aldus bronnen bij de AKP.

De laatste tijd zijn er meningsverschillen tussen de premier en president Recep Tayyip Erdogan in de openbaarheid gekomen. De twee zouden het oneens zijn over onder meer de betrekkingen met Europa en de vervolging van critici van de regering.

Het huidige economische management blijft gehandhaafd, zei adviseur Ertem, die geen veranderingen verwacht in het monetaire en fiscale beleid. Waardedalingen van Turkse activa, met name de lira, door zorgen over de politieke onrust, zullen niet aanhouden. De lira kan zelfs overgewaardeerd raken, wat de export kan ondermijnen, zei hij.

(ANP)