Politiek Buitenland

En toen werd Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat

04-05-2016 13:18

Op de dag dat Donald Trump zijn vader beschuldigde van betrokkenheid bij de moord op John F. Kennedy, besloot Ted Cruz uit de race om de Republikeinse nominatie voor presidentskandidaat te stappen.

Cruz maakte geen schijn van kans meer om de benodigde 1237 gedelegeerden naar zich toe te trekken. Hij bleef steken op 565, terwijl er nog slechts 520 gedelegeerden te vergeven waren.

Niet-aanvalsverdrag

Cruz heeft alles uit de kast getrokken om Trump te verslaan, waaronder zelfs een idioot pact met de andere Republikeinse kandidaat in de voorverkiezingen, John Kasich. De deal was dat hij en Cruz elkaar niet meer zouden aanvallen en elkaar gedelegeerden zouden gunnen. Dat plan liep enorm fout. Kasich zou geen campagne voeren in zijn thuisstaat Ohio, waar hij gouverneur is, maar drukte de mensen daar toch op het hart om vooral op hem te stemmen, niet op Cruz. Op een ander niveau legde het niet-aanvalsverdrag het slag politici bloot waarover Trump geroutineerd fulmineert. Cruz schoot zichzelf in de voet.

Republicans for Hillary

De Republikeinse nominatie kan Trump praktisch niet meer ontgaan. Dat lijkt te betekenen dat de volgende president Hillary Clinton heet. De afkeer die veel Republikeinen voelen voor Trump is zo groot dat zelfs een geharde anti-Democraat als Charles Koch (met een geschat vermogen van 43 miljard dollar een van de rijkste mensen op aarde) een stem op Clinton in plaats van Trump niet onmogelijk acht.

It’s the immigration, stupid

Hoe kan Trump ondanks al het verzet dat hij oproept, dan toch de Republikeinse kandidatuur de facto binnen hebben gesleept? Uiteraard spelen tal van factoren een rol, maar één daarvan is zijn strategie wat betreft immigratie. Trump is niet zo verschrikkelijk rechts als wij in Europa dagelijks te horen krijgen. Hij is een pragmatische zakenman en entertainer, geen dogmatische ijzervreter. Dus trok hij de immigratiekaart als joker.

Op dat voor Amerikanen belangrijke dossier ging hij erg ver om te verzekeren dat niemand hem rechts kon inhalen. Wie er niets meer dan dom geroeptoeter in hoort, onderkent onvoldoende dat deze bewuste acties Trump hebben geholpen de Republikeinse partij over te nemen.