Politiek Buitenland

Ebru Umar: ‘Ik durf niet terug naar mijn huis in Amsterdam’

04-05-2016 10:42

Dinsdag was columniste Ebru Umar via een live-verbinding te gast in de RTL Z talkshow Van Liempt Live. Ze praatte openlijk over haar gesprekken met premier Mark Rutte en de vrees voor haar veiligheid als ze straks terugkeert in Nederland. Ze hoopt eind deze week naar huis te kunnen, maar of dat ook gaat lukken is nog maar de vraag.

Op dit moment wordt Umar 24 uur per dag vergezeld door de Nederlandse Ambassade. Maar nog belangrijker vindt ze haar veiligheid als ze straks terugkeert in Nederland. Het feit dat er vorige week in haar huis is ingebroken, vindt ze beangstigend. “Een beetje dief neemt gewoon wat spullen mee. Nu stond er een aan mij gerichte leus op de muur en zijn ze echt in mijn persoonlijke omgeving gekomen.”
Mede daarom wil Umar bij terugkomst liever niet naar haar huis in Amsterdam.

Premier Mark Rutte heeft toegezegd dat er alles aan gedaan wordt om haar zowel in Turkije als in Nederland te beschermen. En dat stelt haar gerust. “Ik zal het nu aan de professionals over moeten laten”.

Op de vraag of ze daarna ooit nog terug kan naar Turkije is ze duidelijk: “Er komt zoals het er nu naar uit ziet een strafzaak tegen mij, dus teruggaan kan niet.”

Ebru zou Ebru niet zijn als ze niet over dit avontuur ging schrijven. Of het een boek wordt weet ze nog niet, maar hier is het laatste woord nog niet over gesproken.