Politiek

Argos: Deetman liegt in zijn persbericht over intimidatie misbruikslachtoffers

01-05-2016 16:30

Onderzoeksprogramma Argos is nog niet klaar met Wim Deetman (CDA). Dit weekeinde werd bekend dat hij als voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk op ‘dwingende’ wijze de bestuursleden van de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) gevraagd heeft af te zien van een parlementaire enquête. Deetman verspreidde na de uitzending een persbericht. Daarin wordt erkend dat het cruciale gesprek op 30 maart 2012, waar Deetman intimiderend druk uitgeoefend zou hebben volgens de bestuursleden van KLOKK, heeft plaatsgevonden. Deetman erkent ook dat hij in dat gesprek aan KLOKK expliciet steun heeft gevraagd. Volgens de bestuursleden van KLOKK heeft hij nog meer dan dat gedaan. Daarover rept de verklaring niet. Het wordt niet bevestigd en ook niet ontkend dat Deetman steun van KLOKK voor een parlementaire enquête onwenselijk vond.

Goochelen met data en moties

In het persbericht wordt gemeld dat op 1 maart 2012, dus bijna een maand voor de dag van het cruciale gesprek, door de Tweede  Kamer al een motie die om een parlementaire enquête vroeg verworpen zou zijn. Maar dat klopt niet. Het misverstand kan zijn ontstaan omdat de Kamer op 28 februari de motie Arib verwierp waarin de regering gevraagd werd een onderzoek in te stellen naar “aard en omvang van lichamelijke en geestelijke mishandeling binnen de katholieke kerk”.  Maar Arib had nog een andere motie ingediend, motie nr. 84, waarin het Presidium van de Kamer werd verzocht “voorstellen te doen voor de opzet en de vorm van een parlementair onderzoek naar misbruik binnen de katholieke kerk en de rol van genoemde overheidsinstellingen daarbij. Die motie is aangehouden.

In de derde week van maart tekende zich een meerderheid af in de Kamer voor deze motie.  Maar de motie is nooit in stemming gebracht. Dat komt vooral doordat KLOKK zich in een ronde tafel gesprek in de Tweede Kamer op 18 april verrassend uitsprak tegen zo’n parlementair onderzoek. Zoals dus te horen is in de uitzending van Argos.

Argos verdrietig

In een verklaring schrijft Argos zondag:

 

“Wij betreuren het dat door dit persbericht namens de commissie Deetman, op onterechte gronden getornd wordt aan de verklaringen van bestuursleden van KLOKK.”

 

Waarvan akte.

Lees ook

Argos – De deal van Deetman

TPO – Wim Deetman (CDA) ‘intimideerde misbruikslachtoffers katholieke kerk’