Opinie

Bonusquote: kritisch denken, ‘vrijheid’ en ongelovigen in Saudi-Arabië

30-04-2016 18:13

“Nu leer je in deze regio op school ook vooral dingen uit je hoofd, wordt kritisch denken eerder bestraft dan beloond en wordt een debat gezien als iets waarbij jij je standpunt luid presenteert en nog luider roept dat de ander ongelijk heeft, dus verrassend is het niet.

Maar zelfs als die geluiden geweld verheerlijken, dan is censuur zinloos. Je kunt ze smoren, maar ook zonder Twitter horen kinderen al heel jong dat niet-islamieten slechte mensen zijn: dat staat in je schoolboek en je vader zegt het ook. Dat is de waanzin van de op wahabitische leest geschoeide ideologie. Het wahabisme, de officiële staatsideologie van Saudi-Arabië, is tegen het Westen en eigenlijk tegen iedereen die er anders over denkt dan de wahhabisten. De Saudiërs hebben dit denken verspreid over de hele Arabische wereld en daarbuiten, met geld, moskeeën en imams.

De Golf is al net zo bang voor terroristen als voor atheïsten. Sterker, in Saudi-Arabië staat met zoveel woorden in de wet dat atheïsten terroristen zijn.

De Saudiërs doen niet geheimzinnig over persvrijheid. Wie op internet iets onwelgevalligs schrijft over de rol van het koningshuis of religie in het land, krijgt tien jaar gevangenis en duizend zweepslagen. In Saudi-Arabië zijn geen aardig klinkende wetten tegen onverdraagzaamheid of instituten die persvrijheid monitoren. Daar is het gewoon rechttoe-rechtaan rampzalig.”

 

Judith Spiegel is correspondent in het Midden-Oosten met als standplaats Koeweit. In Trouw een essay van haar hand over de Arabische wereld met Saudi-Arabië in het bijzonder. En nee, het is daar niet best gesteld met vrijheid van meningsuiting, en ja, islam speelt daarin een hele grote rol.

Nee, u bent niet verrast. Weer niet.