Politiek Buitenland

Overzicht: zo EU-geschikt is Turkije als het op vrijheid van meningsuiting aankomt

26-04-2016 18:13

De Turkse regering en president Recep Tayyip Erdogan bemoeien zich vrijwel dagelijks met zaken die gevoelig liggen in binnen en buitenland, vooral op het gebied van vrijheid van meningsuiting, media en cultuur.

Een overzicht van de voorbije weken:

26 april: Zwitserland weigert een foto te verwijderen bij een tentoonstelling in Genève. Erdogan wordt op een spandoek verantwoordelijk gesteld voor de dood van een demonstrant in Istanbul.

25 april: De Turkse ambassade probeert tevergeefs de Zweedse tv-zender T4 te weerhouden van het uitzenden van een documentaire over de Armeense genocide.

24 april: Turkije ontzegt een Duitse persfotograaf toegang tot het land. De man staat volgens de autoriteiten op een zwarte lijst. Een week eerder werd de bureauchef in Caïro van de Duitse ARD niet toegelaten.

23 april: Columniste Ebru Umar wordt in Kusadasi opgepakt wegens belediging van Erdogan. Zij noemde hem in Metro ,,de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent”.

23 april: Turkije vraagt de EU om intrekking van subsidie voor concerten over de Armeense genocide.

21 april: Het Turkse consulaat in Rotterdam vraagt Turkse organisaties in Nederland om beledigingen van Erdogan te melden.

15 april: De Duitse regering geeft toestemming de komiek Jan Böhmermann eventueel te vervolgen. Hij maakte Erdogan onder meer uit voor geitenneuker.

30 maart: Turkije blokkeert de websites van de Nederlandse, Europese en Amerikaanse edities van de krant Zaman. De Turkstalige website van het Nederlandse Zaman Vandaag is daardoor niet meer in Turkije te raadplegen wegens kritische berichtgeving over de regering-Erdogan.

Anp