Politiek Buitenland

Mark Rutte (VVD) belt nogmaals met premier Turkije (persvrijheidschender)

24-04-2016 21:32

Premier Mark Rutte heeft na de vrijlating van Ebru Umar nogmaals met de Turkse premier Ahmet Davutoğlu gebeld “om druk op de zaak te houden”.
Dat meldde een woordvoerder van de premier zondagavond.

Hij heeft in de avond opnieuw met zijn ambtgenoot gebeld om het belang van vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te benadrukken, aldus de woordvoerder. Ook heeft Rutte aangegeven de zaak enorm te betreuren.

In de ochtend sprak de premier ook al telefonisch met Davutoğlu. Dat was voordat Umar werd vrijgelaten. Zij werd zaterdagavond door de politie meegenomen uit haar huis in Kusadasi.

Umar werd zondagmiddag weer vrijgelaten, maar zij mag Turkije voorlopig niet verlaten. Zij is vermoedelijk aangehouden omdat ze zich kritisch heeft uitgelaten over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw gebeld met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu. “Er is intensief contact over de zaak”, aldus een woordvoerster. Geprobeerd wordt de columniste zo snel mogelijk terug naar Nederland te krijgen.

Koenders heeft ook voor een tweede keer contact gehad met Umar. De bewindsman zei eerder “opgelucht” te zijn over haar vrijlating.

Anp