Politiek

Zorgen bij CDA over komende EU-Oekraïne-top

21-04-2016 15:26

Het werd enigszins stil gehouden maar op donderdag 19 mei vindt er een Europese top plaats  tussen de EU en Oekraïne. Aanwezig onder meer: de Oekraïense president Petro Poroshenko, minister-president Mark Rutte en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Het is gebruikelijk dat de Tweede Kamer voor een EU-top debatteert met premier Rutte, maar daar deze bijeenkomst kleinschaliger is en dus niet alle regeringsleiders aanwezig zijn, ziet de Tweede Kamer geen noodzaak voor zo’n debat. Bovendien is de agenda geheim. Enter CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Geheim document

Gezien de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne wil de christen-democraat het liefst dat Rutte de Kamer op de hoogte houdt over de stappen die hij zet. Bovendien hebben de Permanent Vertegenwoordigers – de ambassadeurs van de lidstaten bij de EU – al een vooroverleg gehad over de bijeenkomst. Wat daar besproken is, is EU restricted. Geheim dus, zo geheim dat parlementariërs het niet standaard mogen inzien.

geheim

‘Rutte kan voorstel aan Oekraïne doen’

Dat was donderdag zeer tegen de zin van Omtzigt en het Kamerlid vroeg een debat aan. Maar dat werd geblokkeerd door regeringspartijen VVD en PvdA, ondersteund door D66 en GroenLinks. Omtzigt verlangt nu een brief van het kabinet met nadere uitleg en ook wil hij het geheime document kunnen inzien. Omtzigt tegen ThePostOnline:

 

“We kennen dus de onderwerpen niet, maar het lijkt waarschijnlijk dat zaken als het EU-Oekraïne associatieverdrag op de agenda staan. Dit betekent dus dat Rutte een voorstel kan doen aan Oekraïne op de top, zonder dat de Tweede Kamer daarover kan praten en zonder dat de Nederlandse referendum-stemmer het mag zien. Het is niet onredelijk dat ik dan de Nederlandse positie wil weten, lijkt mij.”

 

Kabinet wil eerst in Brussel onderhandelen

Premier Rutte zei in het debat over de uitslag van het referendum dat hij eerst in Brussel wil onderhandelen over de gevolgen van het Nederlandse nee. “Als we nu intrekken zijn we het entreeticket naar die gesprekken kwijt. (-) Nee is nee leidt er toe dat Nederland buiten spel staat. De andere optie is ‘Nee en met dat nee moet iets gebeuren’.” Ook wil hij het Britse referendum in juni over de Brexit afwachten. “Geef ons die kans”, vroeg hij de Tweede Kamer. Coalitiegenoot PvdA was de enige bereid hem die kans te bieden. Nu is duidelijk dat D66 en GroenLinks ook bereid zijn de teugels wat te laten vieren.