Achtergrond

Internationale longartsen hekelen Nederlandse oud-politici die lobbyen voor tabaksindustrie

21-04-2016 17:19

Longarts is, als het om de behandeling van longkanker gaat, meestal niet wat je noemt een dankbaar beroep. Tachtig tot negentig procent van de longkankers worden veroorzaak door roken en ondanks alle research zijn er nog altijd geen effectieve behandelmethoden. Er werkt maar één ding: niet roken. Vandaar dat longartsen zich druk maken over anti-rook beleid. Wereldwijd nemen de maatregelen tegen roken toe, ook in landen als China, Rusland of Turkije. Maar in Nederland is het aantal rokers nog steeds relatief hoog (23 procent tegenover bijvoorbeeld België 18,7 procent).

Oud-politici met banden met de tabaksindustrie

Volgens de Internationale Association for the Study of Lung Cancer komt dat door het feit dat anti-rookmaatregelen hier worden tegengehouden onder aanvoering van ‘oud-politici met banden met de tabaksindustrie‘ (PDF). Volgens onderzoek van TabakNee gaat het om onder meer Elco Brinkman, fractievoorzitter in de Eerste Kamer voor het CDA, en vaak nummer één op lijstjes van machtigste mannen van Nederland. Brinkman, die nota bene minister van Volksgezondheid is geweest, was jarenlang commissaris van Philip Morris. Bekend is dat hij op bezoek ging bij toenmalig staatssecretaris De Jager van Financiën om tegen accijnsverhoging te pleiten. Accijnsverhoging is een bewezen middel dat mensen doet stoppen met roken. Ook genoemd wordt Jan Kamminga,  oud-commissaris van de Koning in Groningen en bestuurder van VNO/NCW. Ook hij was jarenlang commissaris bij Philip Morris. Hans Hillen gaf advies aan BAT (British American Tobacco). Hillen was lid van de Eerste en de Tweede Kamer voor het CDA, maar ook voorzitter van het college van Zorgverzekeraars Nederland. In combinatie met tabak een wonderlijke functie. Niek van Kesteren, Eerste Kamerlid CDA, directeur werkgeversorganisatie  VNO-NCW, schreef nog niet zo lang geleden een brief aan staatssecretaris Van Rijn om anti-roken maatregelen tegen te gaan.

Ook Irene Asscher-Vonk, moeder van Lodewijk Asscher, minister van Sociale-Zaken en vicepremier, is commissaris van Philip Morris. In een interview vertelde ze dat ze haar kinderen eerst om advies had gevraagd voordat ze de functie aanvaardde. Die hadden daar geen bezwaar tegen.

Tabak en pensioenen

Nederlandse politici zijn kortom dol op tabak, wat ook blijkt uit het feit dat het pensioenfonds ABP, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, weigert tabak in de ban te doen. Bij haar aantreden onlangs zei de nieuwe bestuursvoorzitter Corien Wortmann, oud-Europarlementariër voor het CDA, dat alle beleggingen tegen het licht zullen worden gehouden en er meer aandacht komt voor ‘duurzaam en verantwoord beleggen’. Maar tabak (20.000 doden alleen al in Nederland per jaar) is daarvan uitgezonderd.

ABP heeft voor een miljard belegd in de tabaksindustrie en die opbrengsten zouden nodig zijn ‘om de pensioenen op peil te houden‘. Beursanalisten waarschuwen overigens voor aandelen tabak (PDF). Ze zijn veel te duur en de prijs wordt kunstmatig hoog gehouden door het terugkopen van aandelen door de industrie zelf, terwijl uit cijfers blijkt dat het aantal rokers drastisch daalt. De tabaksindustrie wordt vergeleken met Kodak ten tijde van de uitvinding van de digitale camera’s of schrijfmachinefabrieken terwijl de PC’s werden ontwikkeld.

Hoe groot de tabaksindustrie ook is, ze gaat onafwendbaar ten onder.