Haagse grabbelton

Referendum-circus nog niet voorbij; Baudet naar de rechter

20-04-2016 18:38

De Stichting Forum voor Democratie spant een kort geding aan tegen het kabinet. Volgens voorzitter Thierry Baudet handelt het kabinet in strijd met de referendumwet. Dat meldde hij woensdagmiddag in EenVandaag.  Het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan bereidt de dagvaarding voor, het Forum is een crowdfund-actie begonnen om de juridische kosten te dekken. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

Motie oppositie haalde het niet

Inzet is de kabinetsreactie op de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Volgens de Referendumwet moet het kabinet ‘zo spoedig mogelijk’ de goedkeuringswet intrekken óf naar de Tweede Kamer sturen. Minister-president Mark Rutte voelt daar weinig voor. Hij wil eerst overleg met het Tegen-kamp en de Europese lidstaten, ook wil het het Britse referendum over de Brexit afwachten.

De oppositie probeerde eerder al het kabinet te bewegen de goedkeuringswet in te trekken maar dat mocht – nota bene met de hulp van een dissident PvdA-Kamerlid – niet baten.

PVV probeert het met Kamer-procedure

In de Tweede Kamer probeert de PVV ondertussen een onderzoek naar Rutte te forceren. Geert Wilders cum suis beschuldigen Rutte van een ‘ambtsmisdrijf’ om dezelfde reden als waarom Baudet naar de rechter stapt: het niet intrekken van de toestemmingswet. Rutte reageerde daar dinsdag op door fijntjes te verwijzen naar de motie van wantrouwen die de PVV na het referendum indiende werd verworpen én dat hij sinds dinsdagmiddag kan rekenen op een Kamermeerderheid voor zijn ingeslagen weg.

U begrijpt; het referendum-circus is voorlopig nog niet afgelopen.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.