Politiek

Referendum – Oppositie vangt bot

19-04-2016 15:45

Het is de oppositie niet gelukt een meerderheid bijeen te sprokkelen om de regering te dwingen op korte termijn de goedkeuringswet voor het associatieverdrag met Oekraïne in te trekken. De Tweede Kamer stemde dinsdag hoofdelijk over een motie van SP-Kamerlid Harry van Bommel. Van de coalitie was alleen PvdA-Kamerlid Jacques Monasch tegen. 71 Kamerleden stemden voor de motie, 75 tegen. Het kabinet zag zich gesteund door VVD-afzwaaier Johan Houwers en PVV-afzwaaier Roland van Vliet.

Eerder deze maand zei 61 procent van Nederland in een referendum nee tegen het associatieverdrag.

Rutte wil meer tijd

Vorige week bleek uit het debat over de uitslag dat het kabinet niet van plan is om op korte termijn de goedkeuringswet voor het associatieverdrag met Oekraïne in te trekken. Minister-president Mark Rutte wil eerst in Brussel onderhandelen. “Als we nu intrekken zijn we het entreeticket naar die gesprekken kwijt. (-) Nee is nee leidt er toe dat Nederland buiten spel staat. De andere optie is ‘Nee en met dat nee moet iets gebeuren’.” Ook wil hij het Britse referendum in juni over de Brexit afwachten.

De PvdA zei in november bij monde van Kamerlid Marit Maij dat de partij de uitslag van het referendum zou respecteren. Dat blijkt nu toch anders te liggen.

Lees ook

Referendumdebat – Rutte: Als we nu Nee zeggen staan we buitenspel