Politiek

Referendum – PVV klaagt Rutte aan vanwege vermoeden ambtsmisdrijf

15-04-2016 13:28

Naar de mening van de PVV houdt minister-president Mark Rutte zich niet aan de wet door niet zo snel mogelijk na het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne , zoals de wet voorschrijft, een wetsvoorstel in te dienen bij de Kamer, maar maanden de tijd te nemen. Daarom dienen vijf PVV-Kamerleden een aanklacht bij de Kamer in, met daarin het verzoek onderzoek naar een mogelijk ambtsmisdrijf te doen. De PVV’ers onder leiding van Geert Wilders doen dat op grond van artikel 7 van de Wet ministeriële verantwoordelijkheid. Het is nu aan de Tweede Kamer om dit verzoek wel of niet in te willigen.

‘Zo spoedig mogelijk’

Wilders sloot tijdens het debat afgelopen week over de uitslag van het referendum al niet uit niet uit dat Rutte een ambtsmisdrijf pleegt door te treuzelen met een kabinetsuitspraak. Volgens de Referendumwet moet het kabinet namelijk ‘zo spoedig mogelijk’ met een reactie op de uitslag komen door de voorliggende wet in te trekken of in werking te laten treden.

Rutte wil eerst naar Brussel en Brexit-referendum afwachten

Het kabinet is echter niet van plan om op korte termijn de goedkeuringswet voor het associatieverdrag met Oekraïne in te trekken. Rutte zei tijdens het debat dat hij eerst in Brussel wil onderhandelen. “Als we nu intrekken zijn we het entreeticket naar die gesprekken kwijt. (-) Nee is nee leidt er toe dat Nederland buiten spel staat. De andere optie is ‘Nee en met dat nee moet iets gebeuren’.” Ook wil hij het Britse referendum in juni over de Brexit afwachten. “Geef ons die kans”, vroeg hij de Tweede Kamer. Coalitiegenoot PvdA was de enige bereid hem die kans te bieden.

Lees ook

Referendumdebat – Rutte: Als we nu Nee zeggen staan we buitenspel