Interview

Interview met bedreigde Duitse komiek en Erdogan-beschimper Jan Böhmermann

13-04-2016 18:36

 

‘Ik heb echt nooit ook maar kunnen vermoeden dat iemand die Himmler heet in Duitsland mag bepalen wat humor is en wat niet.’

 

 

Via Facebook/BILD.

Vertaling via Google Translate/TPO:

 

Jan Böhmermann breekt zijn stilzwijgen! Het grote interview over het Erdogan-schandaal! Over ZDF, Merkel en hoe het voelt als je satire brutale realiteit is! Ik denk dat we een primeur hebben!

Mr. Böhmermann, zijn we nu aan het praten met de satiricus – of de mens Jan Böhmermann?

Jan Böhmermann: “Om te spreken met Klaus Kinski: Ik heb de vraag niet begrepen.”

We weten nooit wanneer je serieus bent of dat het antwoord weer satire is.

Böhmernann: “Ik zie geen grens tussen de mens en de satiricus. Kijk naar de advocaat Christian Schertz die me vertegenwoordigt, dqt is echt, ik betaal hem een ​​hoop geld. Obsceen veel! Tegelijkertijd is het reaalsatire te noemen dat uitgerekend de man die in mijn programma verschijnt als grapadvocaat Dr. Grap en daar verklaart wat de juridische grenzen van satire zijn. Wie had dat kunnen bedenken? Het hele leven is satire. Je moet het alleen leren herkennen.”

Uw instinct voor de gevolgen van uw satire lijkt u te hebben verlaten in uw Erdogan-gedicht.

Böhmermann: “De mens Böhmermann zou het misschien met u eens eens zijn. De satiricus zegt: ik heb alles goed gedaan. Vanuit mijn satire is de realiteit ontstaan. Bij de ZDF hopen ze nu iedere dag dat er geen Erdogan-meute aankomt die met rotte eieren gaat gooien. Erdogan loopt inmiddels vloekend door zijn paleis. Kanselier Merkel verklaart iedere dag dat de vrijheid van de pers in Duitsland zeker en absoluut zonder twijfel nog steeds van toepassing is. Wat kan ik nog meer willen? ”

Je advocaat, met wie je tot voor kort veel plezier maakte als grapadvocaat Dr. Grap, heeft je geadviseerd om dit interview te geven. Waarom?

Böhmermann: “Hij zei dat als ik niet naar jullie zou gaan, jullie toch wel naar mij toe zouden komen.”

Dat was satire om BILD te pesten?

Böhmermann: “Noem het zoals je wilt, maar de reden voor dit interview is dat er niets is waarvoor ik me zou moeten schamen of dat ik iets te verbergen heb. Ik heb, betaald door belastinggeld en goedgekeurd door een ZDF-redacteur, mijn werk gedaan: een satirische uitzending maken. De ZDF heeft dankzij mijn programma een debat kunnen starten dat er al lang had moeten zijn. Hoe gaan we om met verschrikkelijke regimes waarmee we ook moeten samenwerken? Met programma’s als ‘Droomschip’ of ‘Vorstenhuis Falkenau’ maak je dat debat niet los. De ZDF moet me dankbaar zijn. Dat is mijn boodschap: making the ZDF great again, zoals Donald Trump zou zeggen.”

Je hebt nu je show ‘Neo Magazine Royale’ geannuleerd. Is de lol er een beetje af?

Böhmermann: “Nee, maar dit ding is geëscaleerd op een manier die vereist dat ik verantwoording moet nemen voor mijn familie. De vijandigheid gaat verder dan alles wat ik ooit had kunnen voorstellen. Hetzelfde geldt overigens voor het gebrek aan steun van mijn opdrachtgever. Ik stel mijn familie niet bloot aan een dergelijke situatie zolang de ZDF zich niet duidelijk inzet voor mij en voor de vrijheid van satire.”

Je bent teleurgesteld in de ZDF?

Böhmermann: “Laat ik het houden bij wat ik net heb gezegd anders krijg ik nog een hekel aan mijn werk, nog meer stress heb ik niet nodig.”

Had je je ooit kunnen voorstellen dat jouw tv-show een staatszaak zou worden?

Böhmermann: “Eerlijk gezegd, ik was mij niet eens bewust van wat een staatszaal is. Dat moet je eerst hebben beleefd en hebben doorgemaakt om het werkelijk te kunnen begrijpen. Plotseling hebben ze het in de regeringsgebouwen over jouw: ‘Goedemorgen, punt 1 van vandaag, Böhmermann, de kleine nietsnut.’
Ineens wil een land met 80 miljoen inwoners jouw hoofd! Tegelijk, je weet dat Merkel s’ ochtends opstaat en zich aan jou ergert. Regeringsleiders moeten met elkaar telefoneren omdat jij een grapje hebt gemaakt. Nee, dat had ik me nooit kunnen voorstellen.”

Men zou ook kunnen zeggen dat je het gereglementeerde lot van vele vluchtelingen in gevaar hebt gebracht. De deal met Turkije lijkt te wiebelen.

Böhmermann: “Ik laat me daarvan niet beschuldigen. Als meneer Erdogan wil spelen met het menselijke lot, omdat hij zich gekrenkt voelt in zijn trots, moet men dat hem kwalijk nemen, niet mij. Men moet ook een rotgrap kunnen mogen maken zonder dat gelijk de messen worden geslepen. ”

In de affaire is nu de indruk ontstaan dat de Duitse bondskanselier bukt voor Erdogan – uitgerekend de Turkse president wordt daarmee de grootste begunstigde van een lasterlijk gedicht. Is dat wat je wilde?

Böhmermann: “Als Merkel niet haar verontschuldiging had aangeboden, zou deze indruk nooit zijn ontstaan. ​​Als we van het nachtleven iets hebben geleerd, dan is het dat je in de confrontatie met trotse allochtone mannen nooit als eerste moet terugdeinzen. Merkel deinsde als eerste terug…”

Zou je het met de kennis van nu anders hebben gedaan?

Böhmermann: “Ik zou schapen hebben genomen, dus geen geiten. Schapenneuker. Het is misschien wat stroever, maar voor schapen hebben mensen meer sympathie.”

Je hebt mij benaderd en om hulp gevraagd, omdat je je zorgen over je familie maakt. Was dat serieus?

Böhmermann: “De politie aan de deur is goed, maar een fotograaf van BILD aan de deur is nog beter. Hen ontgaat echt niks. Ik heb nu papparazzi!”

Hoe reageert je familie op het schandaal?

Böhmermann: “Dat gaat niemand wat aan.”

Heb je ooit eerder politiebescherming gekregen?

Böhmermann: “Nee, maar het is net zo fantastisch als in een politierealityserie!”

Je hebt ook bij de politiek om onderstening gevraagd, tevergeefs. Ben je teleurgesteld in minister Altmaier?

Böhmermann: “Ik ben teleurgesteld dat hij niet heeft voldaan aan de toezegging om zich bij mij te melden. Die politicus leek altijd erg betrouwbaar. Hij heeft zulke grote handen. Het boezemt me een of andere manier een vertrouwen in. Maar ik heb geleerd: in die ogen van een staatsaangelegenheid sta je altijd alleen. Op een dag zullen Altmaier en ik een stuk Schwarzwalderkirschtaart delen en over deze periode lachen.”

ZDF heeft de controversiële uitzending snel verwijderd uit het archief. Dat is wat je vanaf het begin af aan had verwacht?

Böhmermann: “Laat ik het zo zeggen: ik heb nooit ook maar kunnen vermoeden dat iemand die Himmler heet in Duitsland zou kunnen mogen bepalen wat humor is en wat niet.”

Plotseling wordt nu over de gevangenis gesproken. Hoe voelt dat?

Böhmermann: “Als ik naar de gevangenis moet, hoop ik dat ik terechtkom in een celblok met weinig Turkse Erdogan-fans Misschien vraag ik dan Peter Altmaier opnieuw me te steunen.”

Ben je bereid je excuses te maken aan Erdogan om zo een proces te voorkomen?

Böhmermann: “Nee. Nooit. De verontschuldiging is de dood van satire.”

Wie wordt je volgende slachtoffer?

Böhmermann: “We zijn van plan, maar ik wil niet teveel verraden, een vrouwenspecial te maken voor jonge islamisten, terroristen en bekeerlingen. We hebben inmiddels enkele verrassingen in de pijpleiding. Maar in principe is onze boodschap: 80 maagden klinkt als veel maar voor de eeuwigheid is dat toch nog bitter weinig.
Als de aflevering loopt zoals gepland kan Merkel zich daarna bij Abu Al Baghdadi verontschuldigen.”