Politiek

Samsom en Spekman niet vervolgd voor discriminatie

12-04-2016 12:24

PvdA-leider Diederik Samsom en en voorzitter Hans Spekman worden niet vervolgd vanwege hun uitspraken over Marokkanen. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof dinsdag besloten. PVV-fractievoorzitters Marcel de Graaff (PVV Europees Parlement) en Marjolein Faber (Eerste Kamer) dienden in 2014 een artikel 12 klacht in omdat het Openbaar Ministerie af zag van de vervolging van Samsom en Spekman.

‘Etnisch monopolie’

Samsom in 2011 in NRC Handelsblad:

 

“Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen. Dat is de Ground Zero van het integratiedebat geworden. Maar met de islam heeft het geen bal te maken. Hoe geloviger hoe minder last je van ze hebt”

 

Spekman in 2008 in Vrij Nederland:

 

“De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen. Je moet ervoor zorgen dat ze de sulletjes worden van hun eigen wijk. Dat is het enige dat werkt.”

 

Tegen Samsom en Spekman waren in de zomer van 2014 120 aangiftes gedaan. Volgens het OM hadden Samsom en Spekman het echter ‘over gedrag en niet over ras’.

PVV’ers zijn geen belanghebbenden

Het gerechtshof heeft niet inhoudelijk de zaak bekeken omdat de twee PVV’ers die aangifte deden geen ‘belanghebbende’ zijn. “Het moet hierbij gaan om een objectief bepaalbaar, persoonlijk of kenmerkend belang. Verder moeten de overtreden strafbepalingen het specifieke belang van een klager beschermen om als rechthebbende te worden beschouwd. Dat is hier niet het geval. Volgens het hof gaat het de klagers met name om toepassing van het gelijkheidsbeginsel. Daarmee formuleren zij een algemeen belang en geen persoonlijk belang.”

Lees ook

TPO – PVV’ers zetten artikel 12-procedure tegen Spekman/Samsom door