Politiek

Defensieminister Hennis (VVD) over slechte beveiliging kazerne: ‘Schuld van journalist!’

12-04-2016 11:51

Minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is niet te spreken over het feit dat undercoverjournalist Alberto Stegeman voor het SBS6-programma Undercover in Nederland onlangs zomaar de volstrekt onbeveiligde legerkazerne in Oirschot binnenreed, zonder problemen kon rondhangen bij panters- en rupsvoertuigen en vervolgens een legerjeep jatte en daarmee weer zonder ook maar enige hinder het defensieterrein afreed. (De Jeep werd achtergelaten op een parkeerterrein vlakbij de kazerne waarna defensie werd ingelicht. 36 uur later stond de Jeep er nog steeds.)

Het is echter niet de ontluisterend belabberde staat van beveiliging die volgens de minister onacceptabel is maar juist de actie van Stegeman zelf, zo laat ze in een brief aan de Kamer weten.

“Het onbevoegd betreden van een defensielocatie is onacceptabel. En dat geldt uiteraard ook voor het meenemen van een militair voertuig, nadat medewerkers van het programma kennelijk een sleutel hadden bemachtigd, aldus de VVD-minister in de Kamerbrief.

Ook probeert de minister nu het belang van de kazernebeveiliging te downplayen. Volgens de VVD-minister is “het niet mogelijk en wenselijk is om alle kazernes onder de hoogste beveiligingscategorie te laten vallen”.

“Bewaking en beveiliging is een continu proces van risicomanagement. Objecten, dus ook delen van kazerneterreinen, kunnen tot de laagste beveiligingscategorie behoren, waarvoor binnen vooraf gestelde grenzen een zeker risico wordt geaccepteerd.”